2016. június 13., hétfő

AZ APRÓPÉNZÉRT IS LEHAJOLTAK MATOLCS SPANJAI

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.13.


Ezekről ne maradj le!

Rászálltak a hatóságok Spéder érdekeltségeire
(Origo, 444, 24)
Csak biztosítást fizetett Pákh Imre az államtól kölcsönzött képekért (Átlátszó)
A kis pénzek is a haverokhoz kerültek az MNB alapítványainál (444)

Ha van 3 perced:
 
Csak biztosítást fizetett Pákh Imre az államtól kölcsönzött képekért
Pákh Imre milliárdos műgyűjtő, akinek a Nemzeti Galéria még 2004-ben adott kölcsön négy Munkácsy képet öt évre, úgy, hogy csak a biztosítást kellett fizetnie. Akkori jó viszonya az állammal mára megkophatott, ő a tulajdonosa ugyanis a Golgota című festménynek, amit az állam értéken alul akart visszavásárolni tőle. Mikor ebbe nem ment bele védetté nyilvánították a képet, ezzel megakadályozva, hogy kivihesse az országból.(Átlátszó)

Rászálltak a hatóságok Spéder érdekeltségeire
A médiahadjárattal és egyes jogszabályok átszabásával párhuzamosan a hatóságok is megjelentek Spéder érdekeltségeinél. Előbb az FHB Banknál volt házkutatás és a Postához is kiszálltak a rendőrök, aztán az Indexnél jelent meg a NAV. A MNB gyorsan cáfolta, hogy a feljelentés a jegybanktól jött volna, majd a kormányszóvívő beszélt a vizsgálódás pártatlanságáról. Spéder bírósághoz fordul a még a hét elején kapott bírság miatt. (Origo, 444, 24)

A kis pénzek is a haverokhoz kerültek az MNB alapítványainálAz Együtt megszerezte a jegybank alapítványainak 5 millió forint alatti kifizetéseinek listáját. Felbukkan a listában a Matolcsy unokatestvérének érdekeltségébe tartozó, Száraz István vezette tanácsadó cég, illetve a New Wave Media is. Az Együtt további adatigénylést ad be, hogy kiderüljön milyen teljesítések voltak a kifizetések mögött. (444)

Rendszerszintűek a problémák az uniós támogatások felhasználásában
Alig volt olyan uniós támogatási program a 2007-2013-as programozási időszakban, ahol nem találtak szabálytalanságokat. Jávor Benedek EP képviselő kérdésére válaszolva a bizottság regionális főigazgatóságának vezetője elmondta, hogy számos operatív programban kellett felfüggeszteni a kifizetést. A legnagyobb baj egyrészt az volt, hogy nem arra költöttük a pénzt, amire kaptuk, a másik, hogy túlárazottak voltak a projektek. (NOL)

Pörög a műemlékbiznisz, gyanúsan sok a kormányközeli figura
Az utóbbi időben felpörögött a műemlék biznisz: több kormányközeli szereplő is bevásárolt kastélyból. Ráadásul nemrég fogadták el a törvényt,ami hatalmas adókedvezményt ad a műemlékek felújítóinak. A műemlékvédelemnek nincs jól kitalált támogatási rendszere és bár most ömlenek bele milliárdok, kérdés mi lesz a több száz kastéllyal ami nem illik a kirakatprogramba.  (Index)

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.