2016. június 17., péntek

AZ OKTATÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY KÖZPONTOSÍTÁSA MAGA A PÁRTÁLLAM KIÉPÍTÉSE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.16.


Miközben a korrupció kapcsán az állami milliárdok - mint például az MNB pénzeinek a Fidesz céljaira való felhasználása - és az ehhez átalakított jogszabályi környezet kialakításánál rendre felmerül a takeover, vagyis az állam elrablásának, elfoglalásának a gyanúja, ugyanez a nagy intézményrendszerek központosításánál már fel sem merül.

Pedig a szakmainak eladott szempontok mögött (mint az egészségügyben bevezetendő, vagy a felsőoktatásban már bevezetett kancelláriarendszerben, és még inkább a KLIK újraszabásánál) tetten érhető a szándék: a párt középszinten is politikai irányítás alá akarja vonni az állam legnagyobb rendszereit.

Emlékezhetünk, az egyetemi kancellárok kinevezésénél (bár elsőre nem mindenkinél) a legtöbb kinevezett jelöltnél könnyen fellelhető a fideszes kapcsolat. Voltak olyanok, mint Szász Károly, a Semmelweis kancellárja, aki erős fideszes kötődése mellett közgazdasági és irányítási tapasztalattal rendelkezik, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem élére kinevezett Kupper András, volt fideszes fővárosi képviselő, akit azóta el is kellett távolítani teljesen botrányos irányítása miatt, vagy Dietz Ferenc, a volt szentendrei polgármester, aki a BGF vezetését kapta meg, és pártkapcsolatainak köszönhette a kinevezését. Persze ne legyünk igazságtalanok, sok helyen az egyetem korábbi alkalmazottai nyerték el a pályázatokat...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.