2016. június 13., hétfő

GÖLLNER ANDRÁS VÁLASZA SZIGETVÁRI VIKTORNAK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Göllner András
2016.06.12.


Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, üzenetet küldött Gyurcsány Ferencnek a minap, melynek az volt a lényege, hogy a DK hagyjon fel a gyűlölködéssel, alkalmazkodjon az „élni és élni hagyni alapelvéhez”, ne bántalmazza, sértegesse a nálánál kisebb demokratikus ellenzéki pártokat. Szigetvári Viktor azt állítja, hogy ennek az alapelvnek a tisztelete nélkül nem lesz győzelem 2018-ban. (Lásd KMH 2016. június 11.)
 
Én részben egyetértek Szigetvárival. A demokratikus politizálás alapelve a verseny iránti tisztelet. Amerikában, e tiszteletlenség legjobb példája ma Donald Trump. Magyarországon, ez a kitűntetés egyértelműen Orbán Viktort illeti. Nem véletlen, hogy Orbánnal együtt, Trumpnak drukkol ma az egész Fidesz establishment. Mindkettő, Orbán és Trump, azt bizonyítja, hogy a politikai verseny iránti tiszteletlenek is képesek választásokat nyerni, de arra már alkalmatlanok, hogy a rájuk bízott közösségeknek tartós gazdasági jólétet, igazságosságot, és demokráciát biztosítsanak.
 
Szigetvári Viktor érzékenysége, sértődöttsége a DK-val szemben, érthető. Nagyon fontos taktikai szerepet játszott Gyurcsány 2006-os választási győzelmében. Nem egy óvodás, nem egy amatőr, a magyar politikai palettán, akit egy legyintéssel a sarokba illene zavarni. A Fidesz akár a nagymamáját is feláldozná érte, ha soraiba állna. Kampánystratégiai kérdésekben, a politikai marketing és mozgósítás terepén, Szigetvári Viktor Magyarország egyik legjobb szakembere. Sérelme, rossz érzése hasonló ahhoz a 16 republikánus pártvezéréhez, akik Trump ellen futottak Amerikában az elmúlt év során. Trump riválisai együttesen több szavazatot sepertek be, mint a narancsbőrű rasszista, és lám, mégse ők futnak a demokratákkal szemben ez év, novemberében.
 
Bernie Sanders sérelmei is ugyan úgy érthetőek, mint Szigetvárié. Pedig Sanders-t se Obama, se Clinton nem zavarta le a pályáról, miközben mindkettő tudja, Sandersnek semmi esélye, hogy ringbe szálljon Trump ellen az amerikai országos választásokon. Rá bízták a visszalépést, tiszteletben tartották a demokratikus politikai verseny játékszabályait, mert tudják, hogy Sanders tiszteletben fogja tartani a demokratikus politikai verseny etikai követelményeit. De Clinton és Obama tudnak még valami mást is Bernie Sandersról. Tudják, hogy a vermonti szenátor, a real-politika talaján áll. Sanders, félre fog állni, mert tudja, hogy ha nem, akkor a narancsbőrűé lesz a vár, és övé a lekvár. Ezt a leckét képtelen Szigetvári Viktor, a PM, és a többi kis magyar ellenzéki párt megtanulni...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.