2016. június 16., csütörtök

MEFISZTÓFÖLD - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.16.

 
A Washington Post arra figyelmeztet, hogy nacionalizmus fertőző, mindig is az volt. Amint az egyik ország belevágott, más államok vezetése követte, mert csak így lehetett fennmaradni. Sőt, ez ma is így van, azzal a különbséggel, hogy az érintett hatalmi elitek a nemzetállamot próbálják megtartani.

Napjainkban szép számmal akadnak olyanok, akik a hazai lakosság elsődlegességét hangoztatják, és azon aggódnak, hogy nemzeti kultúrájuk alapján idegenek lesznek a saját földjükön a bevándorlók miatt. Ezt a folyamatot csak megfejeli, ha olyan a gazdaság állapota. Mondjuk stagnál. Na, ott azután felerősödnek a migránsellenes érzelmek. De előfordul az is, hogy nem jönnek nagy számban tömegek, súlyos munkanélküliség sincs, a jobboldali populisták mégis meglovagolják a félelmeket. Amerikában pontosan ez történik.

Vagy itt van Lengyelország, egész Európa legsikeresebb gazdasága az utóbbi 8 évben. Az új, nacionalista kormány mégis azt mondja, hogy nem a szabad piacra akarja építeni gazdaságpolitikáját. Mégpedig arra hivatkozva, hogy a neoliberalizmus megnyitja a gazdaságot a nem lengyelek előtt is. Ehelyett adókat vetne ki a javarészt külföldi kézben lévő bankokra, nagy kereskedelmi láncokra, a hazai cégeket pedig a jegybank hiteleivel támogatná. A lengyel politikai képlet jelenleg a következő: demokrácia – mínusz fékek és ellensúlyok. Orbán Viktor ezt illiberális demokráciaként írta le. Varsóban a Job és Igazságosság éppen ezt a modellt igyekszik lekoppintani. A magyar forgatókönyvnek felel meg a média, az igazságszolgáltatás és várhatóan a jegybank elleni támadás. Egyben mutatja, hogy a nacionalizmus miként terjedhet tovább a legfertőzőbb helyről oda is, ami elvileg sokkal kevésbé tűnik fogékonynak rá. Ne feledkezzünk meg Lengyelországról, mert nagyon közel van. És semmi sem olyan veszélyes, mint egy rossz elmélet, amelynek eljött az ideje...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.