2016. június 2., csütörtök

MEGKEZDŐDÖTT A NEGYEDIK IPARI FORRADALOM

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2016.06.01.


A negyedik ipari forradalom napjait éljük éppen. Ennek alapja pedig az Internet of Things névre keresztelt rendszer, ami a folyamatos adatgyűjtés és elemzés következtében az élet számos területén hoz jelentős hatékonyságnövekedést. 2030-ra 14 ezer milliárd dollárt adhat hozzá a globális gazdasághoz, de egyes rendszereit már napjainkban is több nagyvállalat kínálja és alkalmazza.

Három nagy ipari forradalom rázta meg eddig a történelmet, és minden jel arra utal, hogy a negyedik éppen napjainkban dübörög. Amit egykor a gőzgép vagy a futószalag jelentett a világnak, az napjainkban az ún. Internet of Things (IoT).

Hogy mit is fed ez az elnevezés? Igen leegyszerűsítve a robotok és gépek olyan rendszerét, amit szenzorok és szoftverek kapcsolnak össze, és amelyek képesek adatgyűjtésre, majd azok egymás közötti cseréjére. Ezek a rendszerek tehát nem csupán szoftverek, hanem rendelkeznek kézzelfogható részekkel, amiket a kapott adatok alapján a lehető legoptimálisabban lehet irányítani, és ami végül gazdasági haszon formájában is realizálódik.

A McKinsey, a Morgan Stanley és az Accenture közelmúltban készült tanulmányai egymástól függetlenül egyetértenek abban, hogy mindez az elkövetkező évtized meghatározó trendje lehet. Az Accenture becslése szerint 2030-ban már 14,2 ezer milliárd dollárt tehet hozzá a globális gazdasághoz...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.