2016. július 22., péntek

A FIDESZNEK A JOG ÉS AZ ÁLLAM ARRA KELL, HOGY ELŐNYT SZEREZZEN A POLITIKAI ÉS PÉNZÜGYI VERSENYBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.22.


Bede Márton publikált a neo-középkorról egy fontos cikket a 444-en a városligeti kopaszok kapcsán, de a cikk nem teljes se magyar, se nemzetközi viszonylatban. Bár a nemzetközi cégek szempontjából jól írja le a helyzetet, de valójában az olyan illiberális demokráciában, vagy diktatúra 2.0-ban, mint Magyarország, Oroszország, Törökország, csupán a rendszer működésének alapját jelenti az állam felhasználása.

Az állam feladata egy normális demokráciában többek között a jogegyenlőség, az információhoz, a médiához való hozzáférés, a politikai és piaci verseny biztosítása, az állampolgárok védelme a hatalmasokkal, akár magával az állammal szemben is, a vagyoni és területi egyenlőtlenségek valamilyen mértékű csökkentése, az állampolgárok kezdeményezéseinek és önrendelkezésének garantálása, illetve a jólét biztosítása minél szélesebb rétegek számára.
 
A rosszul működő demokráciákban az állam nem látja jól el ezeket a feladatokat, így például a piaci versenyt oligarchák uralják, a politikai versenyt átszövi a korrupció, nő az olló a szegények és gazdagok között, leépül az egészségügy és az oktatás. Magyarország a 90-es évek után egyre inkább egy ilyen rossz demokráciába csúszott bele.
 
2014 után viszont fordulat következett be a magyar állam történetében, ugyanis a Fidesz második győzelme után az államot egyre inkább leuralja a párt. Az állam és intézményei egyre inkább a Fidesz hatalmi és pénzügyi érdekeit szolgálják ki, miközben a jóléti és jogegyenlőségi funkciók egyre inkább eltűnnek belőle, az egészségügy és az oktatás pedig egyre rosszabbul teljesít. Ezzel egyre növelve a szegénység, és a lecsúszó középosztály szegénységében való újratermelődését, miközben a leépített szociális védőháló híján egyre többen csúsznak az utóbbi két kategóriába.

De miben is mutatkozik meg az állam lenyúlása, és mi ennek a következménye?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.