2016. július 29., péntek

FOLKLÓR

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2006.07.28.
 
 
A magyar néphagyományok gazdag köre az elmúlt években egy újabb színfolttal bővült: ez a népszavazás. A népszavazás – latinul: referendum – igazi össznépi mozgalommá vált, ami pezsgővé teszi az utcaképet és aktivizálja a letargiába és mélynyomorba süllyedt járókelőket.
 
A magyar népszavazásnak két fajtája van: az egyik, amit az ellenzékit alakító pártok kezdeményeznek, és amit a kormányzó a választási iroda nevű gittegyletén keresztül nem engedélyez, a másik, amit maga a kormányzó kezdeményez, és a választási iroda meg az alkotmány nélküli alkotmánybíróság csont nélkül átenged.
 
A referendum játékhoz előbb aláírásokat kell gyűjteni, alig kétszázezret. Ehhez aluljárókban, piacon, más, forgalmas csomópontokon standokat állít fel – vegyük a legutóbbi példát – a Magyar Szocialista Párt. Kiváló időtöltés, hónapokat el lehet húzni vele és azt a látszatot kelteni mintha léteznének, mintha tennének valamit. Nemrégiben földeladási témában gyűjtöttek aláírást népszavazási célból, de rajtuk kívül mindenki tudja, hogy ha a 9,5 millió lakosú országban mondjuk, 16 millió aláírást gyűjtenek, a fent említett egyletek és klubok úgyis érvénytelennek fogják találni az aláírások zömét.
 
Viszont panaszra semmi okunk, mert a bírálókat jó humorral áldotta meg az ég, ezért közel 180 ezer aláírást jóváhagynak. Tehetnek ők arról, hogy a szükséges 200 ezer sehogy sem jön össze? Így minden igyekezetük ellenére a népszavazás kiírását – a fentről jött utasítás szerint – kénytelenek megtagadni. Ezután a sikertelen aláírásgyűjtési akciót a szocialista párt hatalmas győzelemnek könyveli el, mert ország-világnak megmutatták feszülő ellenzéki izmaikat, majd elégedetten, a jól elvégzett munka tudatában nyaralni mennek.
 
A referendum másik típusa egy sokkal egyszerűbb variáció. Ezt a kormányzó akaratából írják ki, aláírásokat sem kell gyűjteni hozzá. Alapja egy orbitális hazugság: most éppen az unió migránsok „kötelező betelepítési” tervéről, amely kvóta népszavazás munkacímen fut. Már csak néhány rasszista, galád és megtévesztő szlogent kell kitalálni hozzá, amelyek kedvesek a xenofób magyar fülnek. Ha ezek megvannak, kiplakátolják velük az egész országot és tíz percenként hirdetik a kormányzó összes médiájában, valamint az ellenzékinek mondott tévében. Csupán két apróság nem stimmel vele, se nem kötelező, se betelepítésről nincs szó, de nem kell a kákán is csomót keresni. Magát a népszavazást tulajdonképpen nem is kellene megtartani, hiszen a végeredménye már rég ott lapul a kormányzó egyik főmunkatársának fiókjában, de miért fosztanák meg az embereket egy kis mulatságtól?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.