2016. július 3., vasárnap

"KÉPESNEK LENNI" - AZ IGAZGYÖNGY ALAPÍTVÁNY KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ PÁLYÁZATÁBAN FEJLESZTETT MÓDSZERTAN LEÍRÁSA

IGAZGYÖNGY ALAPÍTVÁNY ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA BLOGJA
Szerző: Igazgyöngy
2016.07.


Az Igazgyöngy Alapítvány esélyteremtő munkáját a „képessé tevés” elve mentén végzi. A közösséget szeretnénk képessé tenni arra, hogy önmagát megszervezze, hogy közösségi szabályokat alkothasson és működtessen, hogy problémáinak megoldására képes legyen.

Ebben a munkában eljutottunk a kulcsember, majd az őt körülvevő kis mag kiválasztásához, bevonásához, helyzetbe hozásához, aztán e projekt keretében ennek bővítésével egy harminc főt magába foglaló asszonyközösség megszervezéséhez,  fejlesztéséhez.

Célunk volt az is, hogy e csoporton belül a lehető legjobban leképezzük a helyi társadalmat, legyen cigányok és nem cigányok, idősek és fiatalok, problémásak és mintaadók is, különféle tudásokkal, szocializációval. A projektben e csoportnak a megerősítését, a csoportidentitás, a csoportkohézió kialakítását céloztuk meg, olyan tudásátadásokkal, készségfejlesztésekkel, melyek az egyéneken keresztül a családokba is átívelt, ott is hatva, miközben ehhez támogatást, megerősítést a csoport adott.
 
Olyan területeket választottunk, melyek az alacsonyabb tudással, rosszabb szocializációval rendelkező családoknál is változást idézhetnek elő, mind kommunikációban, mind életvezetésben. Az életnek azon területeit, ahol az asszonyok hatása a legerősebb, mert az adott tevékenységeket ők végzik, ők szenvedik el, vagy befolyásuk lehet rá.

Feltételeztük, ha a háztartásvezetéshez kapcsolódó ismereteiket fejlesztjük, az kihat majd a család étkeztetésére, a tudatosabb költségtervezésre, a hatékonyabb házimunka végzésre, a lehetőségeikhez képest egészségesebb táplálkozás felé történő elmozdulásra. A különböző tapasztalatokkal, tudásokkal bíró asszonyok mindegyike számára adott újat ez a terület, és nagyban megalapozta azt az érzelmi állapotot, amiben a nehezebb témák felé elmozdulhattunk. Alkalmas volt arra is, hogy a legkedvezőbb területen vigyük be a program munkaformáit a csoportba.

A másik két területen, a tudatos családtervezés, gyereknevelés, valamint a családon belüli kommunikáció, erőszak témájában számos olyan probléma tisztázását, kibontását,
megoldási javaslatainak kihangosítását reméltük, amelyek az alapítvány korábbi munkájában a problématérképen kiemelt helyen szerepelt, és melyről azt gondoltuk, az asszonyok a családon belül hatással lehetnek rá.

Azt is láttuk azonban, hogy egyedül, tudás és támogatás nélkül a helyzet nem változik. Ezért döntöttünk egy olyan közösségfejlesztési vonal elindítása mellett , ami a tudásbővítést, készségfejlesztést és szemléletváltást közösségi megerősítéssel
végzi.

A teljesülés zömében igazolta ezt.

A fejlesztés eredményeképpen sikerült a kulcsszemély köré szervezett kis magot szélesíteni, pozíciókat megerősíteni, és helyzetbe hozni olyanokat, akik eddig jellemzően nem voltak
abban...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.