2016. augusztus 15., hétfő

HATÁRÁTKELÉS ODA-VISSZA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.08.15.


Agyelszívás, a sok pénzért képzett emberfők külföldre vándorlása, a GDP-re gyakorolt negatív hatás, egyre kevesebb munkavállaló – hosszan sorolhatnánk azokat a sztereotípiákat, melyeket a határátkeléssel kapcsolatban nap mint nap hallunk. A kérdés az, mennyi ebből az, amit az adatok is alátámasztanak, és mi az, amiről csak gondoljuk, hogy igaz.
 
Az egész unión belüli migráció egyik rákfenéje, hogy valójában meglehetősen kevés adat áll rendelkezésünkre, így elég nehéz meghatározni, mi az, amiről csak hisszük, hogy igaz, és mi az, amit számokkal is alá lehet támasztani.
 
Mert mihez kezdjünk például azzal az állítással, hogy az Európai Uniós tagság a magyar gazdaság egészére nézve többet vitt, mint amennyit hozott? Nehéz lenne nem komolyan venni egy ilyen állítást, mégis csak a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta, ugyanakkor ha az ember csak azt nézi, az utóbbi bő évtized fejlesztéseinek mekkora része valósult meg uniós pénzből, akkor kissé zavarba jön.
 
Vagy ott van az az állítás, hogy Nyugat-Európa elszívja a drága pénzen kitanított magyar munkaerőt – vajon ezt mennyiben támasztják alá az adatok? És akkor a hazautalások összegéről még nem is beszéltünk...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.