2016. augusztus 25., csütörtök

JÖVŐBELÁTÓ GÉPECSKE

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.08.25.


Márpedig olyan nincs. Illetve, csak egy van, az is Vlagyimir Putyin nemrég kinevezett elnöki adminisztráció-vezetőjének, Andrej Vajnonak a tulajdonában áll. Vagyis ezt állítja, de még senki sem látta ezt a világcsodát, talán azért, mert körülbelül annyira létezik, mint a mindent járó malmocska. De neve, az van neki, úgy hívják, hogy nooszkóp. Nem akármekkora hazugság, az már biztos.

Vajno karrierje tipikusnak és töretlennek mondható, mostantól ő vezeti a kancelláriát is, az elnöki kabinetet is, egyszóval nagy úr, sokat megtehet, akár még a jövőt és az emberek sorsát is befolyásolhatja (végső soron a politikusok ezzel foglalkoznak nooszkóp nélkül is, nem értem, mi szüksége van neki a misztikus gépelyre). Az Index részletes életrajzot közöl róla:

„Vajno elvégezte a káderképző MGIMO-t, angol és japán nyelvtudásával a tokiói orosz nagykövetségre került. Öt év után, 2001-ben ment vissza Moszkvába, 2003-ben vették át az elnöki adminisztráció protokoll-osztályára, amelynek a következő évben már helyettes vezetője lett.
 

2008-ban Putyin átnyergelt a kormányfői posztra, Vajnót vitte magával, és megtette a kormányfői apparátus protokoll-osztályának vezetőjévé és miniszteri rangot adva kinevezte az kormányfői apparátus helyettes vezetőjének is. 2012-ben az ismét elnök Putyin megint csak magával vitte a Kremlbe. Vajno ismerői a diplomata megbízhatóságát, összeszedettségét, technokrata mentalitását, a napi politikától való távolságtartását emelték ki.
 

Az elnöki adminisztráció feladata az elnöki rendeletek, törvényjavaslatok előkészítése, kidolgozza az elnöki beszédet, ellenőrzi az elnöki utasítások végrehajtását, rajta keresztül lép kapcsolatba az államfő az állami intézményekkel. A pozíció mindenképp bizalmi, egyesek szerint Putyin már az új, minden tekintetben hozzá kötődő technokrata generáció kinevelésén dolgozva emelte magas posztra

Vajnót, aki egyfajta párhuzamos kormány, azaz az elnöki megbízottak munkájának elemzését is ellátja…”

Hoppá csak, itt is megfigyelhető a magyarországi „kettős kormányzási mód”, a dupla kabinet hatalomtechnikai módszere. Akkor már tudjuk, honnét szedte Orbán, de ez csak egy kitérő, térjünk vissza Vajnora:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.