2016. augusztus 2., kedd

LEVÉLSZAVAZÁST A KÜLFÖLDÖN DOLGOZÓ MAGYAROKNAK IS!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.08.02.


A 2014-es országgyűlési választásokon már komoly problémákat okozott, hogy a külföldön élő, dolgozó vagy tanuló, de magyarországi lakcímmel rendelkező szavazók számára csak a külképviseleteken nyílt lehetőség a voksolásra, ami rengeteg ember számára több száz, vagy akár több ezer kilométeres utazást és komoly anyagi és időbeli befektetést jelent. Eközben a magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárok számára létezik a levélszavazás intézménye, ami radikálisan megkönnyíti az egész eljárást. Az október 2-i kvótanépszavazás kapcsán újra előjött ez a probléma, és ezúttal be kell látnunk, hogy teljesen védhetetlen a külföldön dolgozó magyarok hátrányos megkülönböztetése, amelynek egyetlen eredménye az, hogy tovább erodálódik a demokrácia legalapvetőbb intézményébe vetett bizalmunk, és a hitünk abban, hogy a politika révén bármibe is beleszólhatunk.

Amíg az országgyűlési választások alkalmával léteztek komolyan vehető, bár megkérdőjelezhető indokok a határon túli kettős állampolgárok és a nyugaton dolgozó magyarok között, a mostani népszavazáson ilyen indokot nem nagyon lehet elgondolni. A 2014-es fordulóval kapcsolatban az Emberi Jogok Európai Bizottsága elfogadhatónak tartotta a különböző bánásmódot, hiszen a lakcím nélküli kettős állampolgárok csak egy szavazattal rendelkeztek, míg a lakcímmel rendelkezők nemcsak pártlistára, de egyéniben is szavazhattak. Az Alkotmánybíróság ennél egy sokkal ingatagabb érveléssel rukkolt elő, mondván „a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgárok kapcsolata az állammal közvetlenebb és erősebb, tőlük elvárható, hogy szavazataikat személyesen, akár a külképviseleteken adják le.”

Csakhogy ezek az érvek most nem állják meg a helyüket, ugyanis a népszavazáson egyetlen kérdésről dönt mindenki, és mindenki szavazata ugyanannyit nyom a latban. Vagyis a megkülönböztetésnek most már tényleg csak az pusztán formális alapja van, hogy valaki rendelkezik-e lakcímkártyával vagy sem...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.