2016. augusztus 14., vasárnap

NEM VASÁRNAPI BOLTZÁRRA ÉS KÜLÖNADÓKRA, HANEM A DOLGOZÓK VÉDELMÉRE VAN SZÜKSÉG!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.08.14.


A kormány sajtóhírek szerint újra tárgyal a vasárnapi boltzár bevezetéséről. Ezzel nem csupán az a probléma, hogy a Fidesz újra előveszi a boltzár ötletét, amit fél éve a többség társadalmi felháborodása elsöpört, hanem az is, hogy a tervezet, amely különadókat róna a vasárnap délután nyitvatartó boltokra, megintcsak inkább büntetőintézkedésnek tűnik, nem pedig a magyar munkavállalókat támogató próbálkozásnak.

Mi is itt a cél?

Ha csupán az, hogy a kormány győzelmet érjen el a “gonosz multikkal” szemben, akkor a délután nyitvatartó boltokra kivetett különadó jó tervnek tűnik, de ha tényleg a dolgozók védelme, akkor talán nem az államkincstárból ellopható pénzösszeget kéne gyarapítani, hanem a vasárnapi, hétvégi bérpótlékot kellene emelni, akár sávos rendszerben: mennél tovább tart a vasárnapi munkaidő, annál több jár óránként a dolgozónak.

Járhatna például a vasárnapi munkáért alapból 100%, a 12 óra utániért 150%-os pótlék. Délután 4 után pedig az eredeti bér háromszorosát vihetnék haza a dolgozók, amelyet a nyitvatartó boltoknak kellene fizetni. És ha valóban a dolgozók, vagy ahogy a kormány mondja, a családok védelme az első, akkor ezt nem csupán a nagy boltokra kéne kiterjeszteni, hanem minden egyes boltra (igen, a CBA-ra is). Nyilván ha a tulajdonos dolgozik, és neki nincsen munkajövedelme, az nem emelkedik. Csak hát ebben nehéz hinni, hiszen a vasárnapi boltzárral együtt eltörölt vasárnapi bérpotlékot sem adta még vissza a kormány.

De a probléma az, hogy megint nincs semmiféle társadalmi egyeztetés. A spin doctorok ötleteit benyomják pár újságba, aztán megmérik az ötlet támogatottságát, és ha nem fogadja jól a nép, akkor kidobják, ha elsőre sokaknak tetszik, akkor meg átnyomják...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.