2016. szeptember 3., szombat

HOGYAN LEHETSZ TUDATOS SZÁMÍTÓGÉP-FELHASZNÁLÓ?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur_anita
2016.09.03.


Mindannyian ismerjük már a "tudatos vásárló" kifejezést: vagyis tisztában vagyunk azzal, mit kell (kellene...) tennünk azért, hogy korunk áru- és szolgáltatás-dömpingjében valóban csak a szükséges dolgokat vegyük meg; sőt, ha lehet, olyan terméket választva, amely a fenntarthatóság, környezetvédelem, méltányos kereskedelem szempontjainak is megfelel. Tudatos választás, önkontroll, minőségi és mértékletes fogyasztás. Ugyanezt vajon meg tudjuk csinálni az internet világában vagy a munkánk során, a számítógép felett görnyedve?
Nem vagyok benne biztos... gyerekcipőben jár még ez a terület: a tudatos digitáliseszköz-használat mozgalma, nehéz is ellenállni a kínálatnak, hiszen folyamatosan sok-sok új vonzó játékot, szuperérdékes alkalmazást, hasznos programot dobnak piacra a gyártók. A közösségi oldalak és hírportálok napi többszöri csekkolása is mindennapos tevékenységünk, nem beszélve arról, hogy legtöbbünknek a munkája napi 8-10 órában a számítógép előtt zajlik. Kevéssé kutatott terület még a minden eddigit (15 évvel ezelőtt még nagyon más felhasználói szokásaink voltak) felülmúló, gyakran az ébren töltött időnk több, mint felét számítógép-használattal töltött életmódunk egészségünkre, lelkiállapotunkra gyakorolt hatása.

A téma azért is kezdett el érdekelni, mert augusztusban egy kb. egy hónapos nyári offline tudatos elvonulást választottam, írtam is erről
ebben a cikkben. Mit jelentett ez a gyakorlatban? Nagyon korlátozottan és csak kevés ideig használtam a számítógépet és az okostelefonomat ezidő alatt, közben pedig igyekeztem ennek hatását tudatosan is megfigyelni magamon. Tapasztalataim összegzése: egyszerre volt frusztráló (valamiről lemaradok...) és végtelenül felszabadító (nem maradok le semmiről...) érzésem.

Találtam egy idevágó, tudományos megalapozottságú tanulmányt ebben a témában, amely figyelemreméltó megállapításokat tesz, ebből idézek néhány gondolatot. A tanulmány szerzője, Linda Stone a megfontolt számítógép-használat (és minden egyéb technológiai eszköz megfontolt használatának) szószólója, az ún. képernyő előtti légzésleállás jelenségére lett figyelmes, amelyet aztán egy orvosi team kutatása is alátámasztott.

Mit jelent a képernyő előtti légzésleállás?
"Több mint kétszáz, számítógépet és okostelefont használó embert figyeltem meg, munkahelyükön, otthonukban és kávéházakban. Túlnyomó többségük visszatartotta a lélegzetét, vagy csak nagyon felületesen lélegzett, különösen e-mailek megválaszolása közben. Sőt a számítógépnél ülés során gyakran a testtartásuk is helytelen volt, ami még inkább hozzájárult a korlátozott légzéshez".

A képernyő előtti légzésleállás tehát egy valós opció lehet ebben a tartósan fennálló helyzetben. A vizsgálatokat alátámasztó orvoscsoport arra is felhívta a figyelmet, hogy a lélegzet visszatartása jelentősen növeli a stresszel összefüggő betegségek kockázatát. Ugyanis az oxigén, a szén-dioxid és a nitrogén-monoxid egyensúlya felbomlik ilyenkor a szervezetünkben, megzavarva a biokémiai működésünket. Hosszútávon krónikus stressz-állapotba is kerülhetünk így, mert ez a fajta, akár több órán át tartó felszínes légzés az "üss vagy fuss" állapota irányába mozdítja a szimpatikus idegrendszert. Szervezetünk ilyenkor testi aktivitásra készül, de nem történik más, mint ülünk továbbra is a gép előtt és e-mailekre válaszolunk, mivel azonban rendkívül impulzív állapotba került a testünk, ezért "túlfogyasztásra" rendezkedik be. Vagyis ilyenkor igyekszünk minden rendelkezésre álló erőforrást elérni az élelemtől (nassolás) az információig (csak ránézek a hírekre), és újra és újra - szinte kényszeresen - elővesszük az okostelefonunkat. Képzeljük el, miféle hatással van ez a szervezetünkre, ha naponta sok órán keresztül hasonló állapotban vagyunk
!

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.