2016. október 29., szombat

CSENDÉLET JOBBÁGYOKKAL, A FÖLDESÚR ZABÁL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.10.29.


Barátaim, egyben kollégáim legnagyobb megrökönyödésére hosszasan néztem ezt a fotográfiát – végül is csak két napja nézem, ezt hívjuk szaknyelven mazochizmusnak -, ameddig rájöttem, hogy beszél ez. Annyira borzasztó, hogy még egy sokat elbíró gyomor is önkéntelenül fejreáll a láttán. Akkor is, ha történetesen kong az ürességtől.

A kép augusztus akárhányadikán készült a világ szívcsakrájában, Felcsúton (már rég nem Dobogókő az) midőn – ritka kivételes alkalmak egyike, hogy a főnök úr nem zabált bele mindenki más előtt valamibe – a nép egyszerű gázszerelőjéből pár röpke év leforgása alatt milliárdos üzletemberré avanzsált Mészáros Lölövics, megannyi más titulusa mellett polgármester, éppen zsűrizi a falunap gasztronómiai vetélkedőjén (konyhanyelven főzőverseny) készült ételeket.

A hatalmas pillanatot – és igen, újfent kiderült, hogy a leggyomorforgatóbb dolgokról készülnek a legzseniálisabb remekművek – Bankó Gábor szabadúszó fotós örökítette meg, és bátran kijelenhetjük: a Nemzeti Együttharácsolás Rendszerének ilyen erős vizuális megnyilvánulásával nem sűrűn találkoztunk.

Az a helyzet, hogy az embernek – kivéve annak, aki Felcsúton él, és biztos vagyok benne, hogy ép polgárnak nem lehet egyszerű ott életben maradni – összeszorul a torka, a gyomra ettől a csendélettől. Bár első ránézésra azt reméltem, a Photoshop viccelődik velem, ezt a történelmi momentumot akkor sem lehetett volna tökéletesebben megragadni, ha valaki megpróbálja megrendezni azt. Ez egy teljesen világos és megkérdőjelezhetetlen spontán élethelyzet: a velünk élő feudalizmus rögvalósága...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.