2016. október 5., szerda

MAXIMUM 20 ÉVE VAN A NYUGDÍJRENDSZERNEK

ÖNGONDOSKODÁS BLOG
Szerző: ongondi
2016.10.05.


Hogy klasszikust idézzünk, van egy jó hírünk, meg egy rossz.

A jó hír az, hogy a kormány számításai szerint 2035-ig működőképes lehet jelenlegi formájában is a nyugdíjrendszer.

A rossz is ugyanez, csak kifordítva: 2035 után biztosan hozzá kell nyúlni.

Mi történik majd 2035-ben? Nos, nem látunk a jövőbe, egy dolog azonban biztosan tudható: ez lesz az az év, amikor nem lehet majd tovább halogatni a nyugdíjrendszer átalakítását.

Ezt nem mi mondjuk, hanem kormányzati számítások állítják a Költségvetési Tanács elnöke szerint. Kovács Árpád a Figyelőnek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy 2035-től muszáj lesz új finanszírozási megoldásokat találni, mert attól az évtől kezdik el visszafizetni a volt magánnyugdíjpénztári tagok államosított vagyonát.

Nem kis összegről, 3000 milliárd forintról van szó, amit az Európai Unióval kötött egyezség alapján kell majd visszajuttatni a jogosultaknak.

A jó hír az, hogy a számítások szerint a nyugdíjrendszer addig még önfinanszírozó marad, tehát nem igényel komolyabb reformot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János is azt mondta a Figyelőnek, hogy tíz év még biztosan, de valószínűleg húsz év tartalék is van a rendszerben.

Független szakértők azért kissé másképp látják, szerintük minél hamarabb el kellene kezdeni a reformot, mert az ország egyszerűen nem bírja el a jelenlegi rendszert...
 

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.