2016. november 5., szombat

NÉGY NAPPAL A VÉGE ELŐTT MÉG MINDIG MEGJÓSOLHATATLAN, HOGY CLINTON LEGYŐZI-E TRUMPOT

444.HU
Szerző: akirály
2016.11.05.


Hillary Clinton a Pollster súlyozatlan, a közvélemény-kutatások eredményeit névértéken kezelő összesítése alapján 6,1 százalékkal, a Fivethirtyeight súlyozott, a közvélemény-kutatók mintavételi módszereit és az átlagtól való eltérését is figyelembe vevő átlaga szerint 3,1 százalékkal vezet Donald Trump előtt. Négy nappal a választás előtt ez megnyugató előnynek tűnhet. Mégis, a kutatások alapján én még mindig nem mernék nagy összegben fogadni egyik jelölt sikerére sem, ha pedig fegyverrel kényszerítenének, lehet, hogy inkább Trumpra tenném a pénzem.

Clinton előnye ugyanis csalóka és törékeny is egyben.


Nem ok nélküli az elmúlt pár nap pánikja a demokrata oldalon, a látszólag még mindig Clintonnak kedvező közvélemény-kutatások súlyos titkokat takargatnak. Miért van oka félni mindazoknak, akik Clinton sikeréért, vagy talán még inkább Trump kudarcáért szorítanak?

Illékony szavazók

Amikor október második felében már behozhatatlannak tűnt Clinton előnye, baráti beszélgetésekben egy dolgot mindig kiemeltem. Clinton támogatottsága egy-két kilógó kutatástól eltekintve sosem érte el az 50 százalékot, 49 fölé is csak a Pollster súlyozatlan átlagában, és csak az emailbotrány újbóli kirobbanását megelőző csúcsidőszakban emelkedett. A nagy és megbízható közvélemény-kutatók rendre 45 százalék körül mérték. Egy jellemzően kétszereplős választáson - az idén rendkívül sokáig kitartó Gary Johnson támogatottsága október végére országosan 5 százalék alá zuhant - a győzelemre esélyes jelöltnek ilyentájt illik stabilan 48 százalék körüli támogatottságot hoznia.

A másik, ami kiemelendő, hogy Clinton és Trump támogatottsága együtt nem haladta meg még a 90 százalékot, ami rendkívül volatilissá teszi a felméréseket. Sok a bizonytalan szavazó, pláne ilyen kevéssel a választás előtt. A választók bizonytalansága pedig ez esetben nem Clintonnak kedvez, pláne, hogy az elmúlt egy hét jellemzően az ő botrányaitól volt hangos - márpedig ilyen szoros állásnál nem mindegy, hogy milyen arányban törik az az 5-6 százaléknyi bizonytalan szavazó. Trumpnak épp elég tartaléka lehet köztük egy fordításhoz...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.