2016. november 1., kedd

NEM A MENEKÜLTHULLÁM, HANEM AZ IDENTITÁSVÁLSÁG JELENT GONDOT - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.01.
 
 
Európa számára nem a menekülthullám, hanem az identitásválság jelenti a gondot, de a földrész sokat tanulhat az Újvilágtól ezen a területen.

A bevándorlás még jó ideig jelentős téma marad az európai politikában, uralni fogja jövőre a német és a francia választásokat is, de befolyásolja az egész politikai vitát - tájékoztat a Guardian. Az egyik oldalon vannak a nyitottság liberális hívei, akik ragaszkodnak a menedékjoghoz és a határok nélküli világ álmához. A másik oldalon viszont az idegengyűlölő kerítésépítők találhatók, akik a kultúrát és a civilizációt fenyegető barbár invázió korszerű változataként tekintenek a migrációra. Utóbbiak tartós tényezőnek tűnnek, sajnos. A bigottak alapvető mondandója az, hogy Európa összeomlik, hiszen itt olyan emberek özönlenek be tömegesen, akiknek a kultúrájával valószínűleg nem keveredhetünk. A gyűlölet és a szenvedély legyűri az ésszerű megközelítést, megalapozott tényeket söpör félre. A mítoszok eloszlatása még nehezebb, ha figyelnem kívül hagyják, elfelejtik, illetve nem tanítják meg, hogy a kontinens történetéhez szervesen hozzátartozott az állandó népvándorlás, a kultúrák ötvöződése. A tavaly érkezett 1,3 millió ember az unió népességének mindössze 0,2 %, ekkora tömeget el kellett volna tudni látni. Európának szüksége van a bevándorlókra, mert azok az ifjúságot és dinamizmust pumpálnak a földrészbe, már ha az meg akarja oldani a munkaerő- és nyugdíjproblémákat. Kanadában múzeum őrzi az 56-os magyar menekültek emlékét. Lehet, hogy Orbán Viktornak, a saját maga által felkent ’illiberális’ kormányfőnek is meg kellene néznie az egykori fényképeket, más európai politikusokkal együtt. Mert az Egyesült Államok és Kanada felkarolta a migránsokat és nem fenyegetésként élte meg azokat. Ezt a szemléletet Európának is fokozatosan át kell vennie, hiszen immár célpont a tömegesen menekülők számára.

Spiegel
A neonácik tombolnak Magyarországon, Orbán azonban hallgat, a kormány pedig – politikai számításokból - elfordítja a tekintetét. Az országot a legutóbbi rendőrgyilkosság ébresztette rá a helyzetre. Egyre nagyobb gondot okoznak a harcias szélsőjobbosok, félkatonai járőrök és polgárőrségek alakulnak. A bőnyi eset azért keltett nagy feltűnést, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda nem tudta hitelesen megmagyarázni, miért küldött két védtelen nyomozót a veszélyesnek tartott Györkös István házához, és azt sem tudni, hogy az újfasiszta miként juthatott egy egész, korszerű arzenálhoz. A Fidesz képviselői igen szófukarok az ügyben, Orbán Viktor pedig érdemben meg sem szólalt. Pedig már ott volt a budapesti robbantás is, amely két rendőrt sebesített meg. A nyomozók a szélsőjobboldali hátterek kutatják. Hunyadi Bulcsú a Political Capitaltől azt mondja, a rendőr halála azt tanúsítja, hogy a hatóságok sajnálatos módon teljes mértékben alábecsülik a problémát. A hangadók a különféle ’nemzeti gárdák’, illetve neonáci bandák, mint a 64 vármegye vagy a Betyársereg. A szélsőjobbos érpataki polgármester vezérletével mind sikeresebben lép fel a félkatonai rendfenntartó csapatok hálózata. Ezek az egységek roma negyedekben vonulnak fel, megfenyegetik azokat, akik nem fizetik a lakbért vagy a villanyszámlát. Ez önbíráskodás – az állam pedig tétlenül nézi. A Jobbik ugyan meghirdette, hogy mérsékelt néppárt lesz, ám Vona Gábor továbbra is tartja a kapcsolatot a militánsokkal, a neonáci Toroczkai Lászlót pedig bevette a pártvezetésbe, mert nem szeretné elveszíteni a szélsőséges szavazókat. Ezzel párhuzamosan, ugyanilyen megfontolásokból a jobboldal szélén nyomul a Fidesz. A menekült-, illetve szociális politikán belül jó pár kérdésben átvette a Jobbik kezdeményezéseit. A hangulatkeltésnek része, hogy militarizálódik a közélet. Orbán továbbá lényegesen emelni kívánja a katonai kiadásokat és több ezer embert vesznek fel a hadsereghez. Az iskolákban kiterjesztik a honvédelmi oktatást, mert a fiatalokban – a hivatalos indoklás szerint – erősíteni kell a hazafiságot, az áldozatkészséget és a nemzeti ügyért érzett odaadást...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.