2016. november 5., szombat

ZSIGMOND VILMOS MEGŐRIZTE A TITKAIT

INDEX - CINEMATRIX BLOG
Szerző: MATALIN DÓRA
2016.11.05.


"Aki látni tanít, gondolkodni tanít" - egyik filmes pályatársa szerint ebben állt Zsigmond Vilmos nagysága. Az operatőrről különös módon nem egy magyar és nem is egy amerikai, hanem egy francia filmes készített dokumentumfilmet. A Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossalt Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be idén a Cannes Classics programban, alig néhány hónappal azután, hogy a világhírű filmes meghalt. Pierre Filmon filmje tulajdonképpen Zsigmond Vilmos utolsó éveit, hónapjait örökítette meg, amitől az egész filmet belengi egy furcsa, szomorú hangulat.

Filmon eredetileg nem Zsigmond Vilmosról, hanem Zsigmond Vilmossal akart forgatni, azért kereste fel, hogy legyen az első játékfilmje operatőre. Később mégis úgy alakult, hogy remek érzékkel észrevette, mennyire fontos, hogy Zsigmond elmesélje az életét, a pályája alakulását, és ehhez a munkatársai is hozzátegyék a magukét. A filmben egyrészt az operatőr sztorizik szegedi gyerekkorától elkezdve az ötvenhatos forradalmon át Amerikába utazásáig, a kezdeti nehézségektől addig, hogy a legnagyobb hollywoodi rendezők és filmsztárok dolgoztak vele. Másrészt a pályatársak mesélnek a közös munkáról, harmadrészt egyszerűen beszélgetnek egymással a filmesek, felidézve a forgatásokat.

Filmon két éven át kísérte Zsigmond Vilmost, bejárták együtt Szegedet, Budapestet, Kaliforniát, de a stáb egy-egy interjú kedvéért Párizsba vagy Rómába is elment. Az életrajz szokásos kötelező körei mellett fontosnak tartotta, hogy minél jobban megértesse a nézőkkel, hogy miben is állt Zsigmond nagysága...

ITT OLVASHATÓ

5 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.