2016. december 17., szombat

AZ ELLENZÉK ELFOGLALTA A LENGYEL PARLAMENTET - TÖMEGTÜNTETÉS ROBBANT KI AZ ÉPÜLET ELŐTT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.12.16.


Forradalmi hangulat Varsóban, a parlamentben az ellenzék elfoglalta az üléstermet, az épület előtt tömegtüntetés tört ki. Éjjel 3 után néhány perccel a rendőrség erőszakot alkalmazott a kijáratot blokkoló tüntetők ellen.

Lengyel ellenzéki képviselők pénteken este bojkott alá vették a lengyel parlament üléstermét, megbénítva annak munkáját. Elfoglalták a szónoki emelvényt és az ülést vezető elnöki emelvényt, miközben kórusban demokráciát, sajtószabadságot és a kizárt képviselő visszaengedését követelik, miután az ülést vezető elnök kizárt egy ellenzéki képviselőt a tanácskozásról, mert az a sajtószabadságot követelő papírlapot tett maga elé beszéde közben. A parlament egyelőre nem tudja folytatni a munkáját, az ülésteremben csak az ellenzéki képviselők maradtak, a kormánypártiak egy másik terembe vonultak és ott folytatják a tanácskozást az ellenzék nélkül a jövő évi költségvetésről. Az épület előtt spontán tüntetés kezdődött.

Az ügy előzménye, hogy a lengyel parlament kormánypárti többséggel megszavazta a szejm új házszabályát, amely – magyar mintára – jelentősen korlátozta a sajtó tevékenységét az épületben. Csak szűk, kijelölt helyen lehet a képviselőket kérdezni és videó felvételeket csak kijelölt stáb készíthet az épületben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.