2016. december 19., hétfő

HOGYAN VEGYÜNK KARÁCSONYFÁT?

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZ BLOGJA
Szerző: Megyeri Szabolcs
2016.12.17.



Milyen fafajok közül lehet válogatni?

Az árusok kínálatának nagyobb részét három közkedvelt faféle alkotja, mégpedig a következők:

A közönséges luc (Picea abies) a leggyakoribb, legelterjedtebb karácsonyi fenyő, formája, illata klasszikus, az ára mérsékelt, tűleveleit azonban hamar elveszti, még a frissen vágott példányoknál sem lehet két hétnél további dekoratív megjelenéssel számolni. Ha nem tervezünk hosszú időre a fenyővel, és sok pénzt sem szánunk a dologra, akkor a luc lesz a legjobb.

Az ezüstfenyő (Picea pungens) a lucnál drágább, elegánsabb, általában tömöttebb és izgalmasabb színvilágú, de a nevével ellentétben általában nem ezüstös, hamvas színű. Az ezüstfenyő tűlevelei tartósabbak a lucénál, még január derekán is magas díszítőértékkel rendelkezik majd, de ugyanolyan szúrós, mint a luc.

A nordmann fenyő (vagy jegenyefenyő, Abies nordmanniana) kifejezetten trendi, ennek megfelelően árban is vezető, megjelenése divatos és kedvelt. A nordmann fenyő szintén nagyon tartós, leveleit sokáig megtartja, ráadásul nem szúr, ez kisgyermekes háztartásoknál fontos lehet. (A nordmann fenyő neve körül van egy kis zavar, ha Önt érdekli, miért hívjuk úgy, ahogy, IDE kattintva mindent megtudhat!)

Az érdekesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a szokásostól eltérőre vágyó vásárlók egyéb fák közül is tudnak válogatni, jellemzően a kertészetekben, nagyobb árudákban. Ezek az általában elérhető extrább fenyőfélék:Feketefenyő (Pinus nigra) - Dél-Európában, a Balkánon és Kisázsiában honos, kedvező árú, tartós fa, tűlevelei a szokásosnál sötétebbek és hosszabbakKözönséges duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii) - észak-amerikai származású, vágott faként kivételesen tartós fenyő, tűlevelei dörzsölésre narancsos illatúak. Közönséges erdeifenyő (Pinus silvestris) - nálunk is honos, jó lombtartó képességű, átlagos díszítőértékű fa, tűlevelei hosszúakKözönséges jegenyefenyő (Abies alba) - a nordmann fenyő rokona, hazánkban megtalálható kis számban, de nem honos faj. A nordmann-nál alacsonyabb díszítőértékű, karácsonyfaként csak elvétve kínálják. Szerb luc (Picea omorica) - balkáni eredetű fenyő, a közönséges luc rokona, ám annál díszesebb, és leveleit is tovább megtartja. A közönséges lucnál drágább, és egyelőre ritkán kapni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.