2016. december 10., szombat

HONNAN TUDHATOD, HOGY PÉNZÜGYI ÉRTELEMBEN JÓ ÉVET ZÁRTÁL?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.12.10.


Megpróbálok finoman fogalmazni: Ha nem sikerült növelni a megtakarításaid értékét, akkor nagyon rossz évet zártál!

Ha ez így történt, akkor vonulj félre és gondolkozz el az életeden, hogy milyen irányba tart.

Hihetetlen kellemetlen érzés tud lenni, amikor anyagi nyomás van rajtad, amikor már nem tudsz egy kávét jóízűen megrendelni a kávézóban, mert kopog a pénztárcád. Pedig 2016-ra tényleg nem lehet panaszod, hiszen alapvetően növekedtek a fizetések, az infláció is alig észrevehető volt, az árak sem drágultak ( most nem az ingatlanokra gondolj). Magyarul idén több pénzből gazdálkodhattál...

Sikerült növelned a likvid vagyonodat?

Tudtad folytatni a "már" elkezdett megtakarításaidat?

Új megtakarítási programot eltudtál kezdeni?

Növekedett a vagyonod?

Elszoktátok felejteni, hogy pénzügyi értelemben nem számít fejlődésnek, ha jobban élsz, ha jobb helyre mentetek nyaralni vagy ha többször jártok étterembe. Ezek mind olyan kiadások, amik az életben nem fognak nektek pénzt termelni vagy vagyont jelenteni. A vagyongyarapodás nem = életszinvonal emelkedéssel!

Persze teljesen egyetértek veled, ha azt mondod, hogy szeretnéd érezni a jobb fizetésedet ma is... De ennek illene korlátot szabni és jobban beosztani a költéseidet. Máskülönben nem értél el többet, mint jobb autóban ülve, jobb tv-t bámulva, jobb ruhákban gondolkozol azon, hogy miért nem lett jobb az életed...
Neked ma anyagi értelemben ugyanazok a problémáid, mint év elején? Nem tudtál előbbre lépni? Nincsen több pénzed a számlán? Nincsen több megtakarításod? Nincsen több vagyonod? Ha ez így van, akkor egész évben nem éltél jobban, csak többet költöttél, amivel pillanatnyi örömet okoztál saját magadnak. Mondhatni az idei többletbevételt lélekcirogatásra használtad 2015 az elmúlt évek nélkülözései miatt..

A baj ezzel, hogy nem tudtam megragadni a lehetőséget, amit annyira vártál, amiért esküdöztél (hogyha eljön, akkor életmódot váltasz és takarékosabb leszel).

De mit kellett volna tenned? Avagy mit tehetsz 2017-ben?


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.