2016. december 21., szerda

KEND RÁM! - BALOG ZOLTÁN A SZEGÉNYEKRE ÉS A ROMÁKRA HÁRÍTJA AZ OKTATÁS KATASZTRÓFÁJÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Márton Joci
2016.12.20.



Már lassan 2 hét telt el azóta, hogy kézhez kaptuk a PISA nemzetközi felmérés botrányosan gyenge, romló tendenciát mutató eredményeit, és nem tesszük olyan könnyen zsebre az adatokat. Nem szívesen lennék a tanárok helyében, akiknek méltatlanul kell a kormány feléjük mutató ujját elviselniük. De vannak még, akik osztoznak a “bűnbak” szerepen a magyarországi iskolarendszerben, ez derült ki az ATV Szabad Szemmel című műsorának Balog Zoltánnal készült interjújából. Nevezetesen a 15 éves roma diákok.

“Amiről beszélünk, ami elrontja Magyarország eredményét, az a hátrányos helyzetű világ, a szegénységből jövő gyerekek világa, és a roma gyerekek teljesítménye.” Balog Zoltántól idézek.

Az emberi erőforrások minisztere fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ezen diákok szülei - kormányának hála - reggel már kikelnek az ágyból, felveszik a munkát és magukhoz ragadják a seprűt, de ahhoz azért, hogy a dolgos kezek a csemeték iskolai teljesítményére is pozitív hatással legyenek, némi türelmet kell gyakorolnunk.

Ilyenkor sóhajtunk fel, és mondjuk azt, hogy hát van benne valami, de azok a fránya teszt eredmények nem stagnálást, hanem zuhanást mutatnak. Ám a logikát, mint érvényes következtetések és bizonyítások tudományát a kormány-propaganda ezúttal is felülírja.

A szörnyű valóság, ami még a PISA-eredményeknél is ijesztőbb, az az iskolát elhagyó tanulók száma. 1123 tizenhét éven aluli nem a tollát kapta kézhez azon a reggelen, amikor a vele egyidősek nekirugaszkodtak a nagy megmérettetésnek, hanem azt a bizonyos seprűt, amit a csúcsminiszter a szüleik kezébe szánt. A tankötelezettség 16 éves korra szállítása a Belügyminisztérium által közreadott adatok alapján sajnos ezt eredményezte.

A közmunka-programban alkalmazott romák gyermekei nagy valószínűséggel kötnek ki szüleik mellett, új belépő kollégaként. Mindezek ellenére a miniszter arcizma sem rándul, amikor a romák felemelkedéséhez vezető útként aposztrofálja a mindenféle perspektívát nélkülöző, éhbérért számlázott közfoglalkoztatást. De itt jegyezzük meg, hogy ezen az áldatlan állapoton az sem segít, ha a közfoglalkoztatás korhatárát 18 évre emelnék, azzal tetéznék csak be igazán ezen hátrányos helyzetű fiatalok teljes ellehetetlenítését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.