2016. december 19., hétfő

KÖZEL 18 MILLIÁRD FORINT KÁRPÁT-MEDENCEI ÓVODAFEJLESZTÉSRE A GÚNYHATÁRON INNEN ÉS TÚL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.12.19.



Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra az idén közel kilenc, 2017-2018-ban további nyolc milliárd forintot ad a kormány. Félmilliárdot pedig betolnak a Kiss-Rigó László kormánybarát püspök vezette esztergomi alapítványba, amely szintén óvodát tervez, de egyelőre ingatlanfelújít.

Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot fogadott el a kormány a kisebbségi magyarok anyanyelvi óvodai oktatásának támogatására. A nagyívűnek tűnő program lényege „óvodák, bölcsődék, iskola-óvoda komplexumok, kapcsolódó köznevelési intézmények építése, fejlesztése, az óvodapedagógusok képzése, az egészségügyi, sport és rekreációs szolgáltatások fejlesztése, a védőnői szolgálat fejlesztése és virtuális óvoda létrehozása”.

Azaz állami közfeladatokba segít bele a magyar állam más államok területén.

Nem kevés pénzből: a kormány határozatában felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy még az idén gondoskodjon 8,9 milliárd forint költségvetési forrás átcsoportosításáról a Bethlen Gábor Alap fejezetébe az óvodaprogram céljainak „egyházi vonatkozású elemei megvalósulása érdekében”.

A „további részek” megvalósulására 2017-2018-ban kap 8,1 milliárdot a nemzetstratégiai célok megvalósítását szolgáló Bethlen Gábor Alap.

Nem kizárt, hogy „beruházás-kezelő és koordináló” intézményt is kap az oviprogram, hogy így legyen-e, azt Lázár János kancelláriaminiszternek kell majd megvizsgálnia a határozat szerint. Méghozzá a különös nevű kormánybiztos, „a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja (Закарпатська область) együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos” bevonásával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.