2016. december 9., péntek

VÉGÜL MÉGSEM TÖRLI EL A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYT A FIDESZ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.09.


Október 27-én a kormányinfón jelentette be Lázár János, eltörlik a letelepedési kötvényt. Az akkori döntés előzménye az volt, hogy az érvénytelen kvótanépszavazás után benyújtott alkotmánymódosítást a Jobbik csak akkor lett volna hajlandó megszavazni, ha eltörlik a letelepedési kötvényt. Végül a Fidesz bejelentette a kötvényfajta eltörlését, de azt mondták, csak a szavazás után, a Jobbik pedig nem szavazta meg biztosíték nélkül az alkotmánymódosítást.

Viszont az évből már csak két parlamenti ülésnap van hátra, jövő hét hétfőn és kedden (12-én és 13-án). Ha pedig rendes törvényként nyújtanák be a letelepedési kötvény eltörlését, annak kb. két hét lenne az átfutási ideje. Szabályosan még beadhatják gyorsított eljárásban, amelyben két nap alatt le tudják zavarni az eltörlést, vagy benyújthatják valamelyik törvényt megsalátázva, módosító indítványként. De most úgy tűnik, 2017-re is velünk marad a letelepedési kötvény, legközelebb pedig februárban ül össze a parlament, ami elég nagy probléma, mivel a kötvény napról napra kárt okoz a magyar államnak.

A letelepedési kötvényeket a kormány azért vezette be anno, mert a piacról nagyon drágán tudta finanszírozni az államadósságot. Ezért meghirdette a letelepedési kötvényt, amelyért cserébe fix hozamú állampapírokat kellett vásárolniuk a „bevándorlóknak”, amit 2,46 százalékos kamattal fizetnek, az állampapír névértékét pedig visszafizeti az állam annak lejártakor. Csakhogy azóta a piaci finanszírozás olcsóbb lett.

A piaci alapú kötvények kamata az állam számára 2014 végétől kedvezőbb lett. Azóta egyre kisebb kamattal, egyre kisebb veszteséggel tud az állam rendes piaci viszonyok között államkötvényeket eladni a letelepedési kötvényhez képest. Tehát már jóval kevesebbe kerül a piacról finanszírozni az államadósságot, mint letelepedési kötvénnyel. A kötvény mégis forgalomban maradt, a kormány pedig nem változtatott a kamaton, a letelepedési kötvények így a
Népszabadság szeptemberi számításai szerint 5-6 milliárdos veszteséget hoztak a közös kasszának.

Szintén a Népszabadság írta meg, hogy míg a kamaton nem akart változtatni a kormány, addig a közvetítőcégek hasznát megemelte egy 2015-ös törvénymódosítással. Így százmilliárdok mentek a gyanús, átláthatatlan hátterű offshore közvetitőcégekhez, amelyek a sejtések szerint Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, illetve Rogán Antal és Habony Árpád köréhez futnak be.

Ezeket a cégeket a magyar kormány bízta meg a letelepedési kötvény árusításával, és úgy jelölte ki számukra a piacokat, hogy egy országban csak egy cég árusíthat ilyen kötvényt, így még nem is kell versenyezniük egymással...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.