2016. január 27., szerda

CIVILEK A SEGÍTŐ RENDSZERBEN: ÉRZÉKENY LÁNCSZEMEK

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.01.26.


A szegénységkezelésben óriási, talán túl nagy szerep hárul a civilekre. Akik többnyire az államon kívül próbálnak meg segítséget nyújtani. Feléjük egyre több megkeresés érkezik, ezekre megoldást kell nyújtani, ehhez forrás kell, kommunikáció és logisztika.
  
Elkeseredhetne az ember, látva, hogy mindez kiszorul a rendszerből, és néha már úgy tűnik, megoldási szándék sincs, inkább hátradőlés: oldják meg a civilek. Lehetőleg csendben. (Ezzel azért szokott gond lenni néha.)

De öröm is látni, hogy nő a segíteni akarás, hányan szervezkednek, nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem máskor is, hogy a szegénység elviselhetőbb legyen. Azoknak is, akik benne élnek, és azoknak is, akik akarják meglátni és tenni ellene.

Az Igazgyöngy körül évről évre növekvő segítő csapat van. Sokan kérdezték tőlem karácsonykor is, hogyan csináljuk? Ők is szeretnének adományozni, de nincs miből. Nekik miért nem akar adni senki?

Mindig elmondom, az első dolog a láthatóság. Ha nem tudnak az emberek a szervezetről, honnan tudnák, hogy ott lehetne segíteni? A közösségi oldalak és a média mind jó terep arra, hogy megmutathassuk a munkánk célját, a probléma mélységét. De azt is tudni kell, hogyan. Nem túlozva, hanem reálisan, személyes történeteken keresztül. Úgy érzékenyíteni, hogy közben ne növeljük a sztereotípiákat...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. „Ha megnövök, közmunkás leszek”

    Ezt válaszolta egy 10 éves toldi kislány, amikor megkérdezték, mi lesz, ha nagy lesz. És pontosan ezen a tendencián próbálnak változtatni az Igazgyöngy Alapítvány munkatársai: házhoz viszik a tudást, ha kell, Skype-on keresztül oktatják a gyerekeket. Az eredmény lenyűgöző.

    „Ha megnövök, közmunkás leszek”

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.