2016. április 4., hétfő

A KÖZMUNKÁS MOZGALOM A JÖVŐÉRT KÖVETELI A KÖZFOGLALKOZTATOTTAK BÉRÉNEK AZ EMELÉSÉT

KÖZMUNKÁS MOZGALOM A JÖVŐÉRT BLOG
Szerző: Közmunkás Mozgalom a Jövőért
2016.04.04.




Idén a minimálbér bruttó összege 111 000 Ft-ra, a korábbi összeg 5,5 százalékával emelkedett. Még 2015 végén különböző nyilatkozatokból arra lehetett következtetni, hogy a közfoglalkoztatottak bére is követni fogja ezt az emelést. De ez nem történt meg. Sem januárban, sem március elsejétől, amikor az új közfoglalkoztatási időszak elkezdődött.
 
Ma Magyarországon havonta átlagosan 240 000 ember dolgozik a közfoglalkoztatásban. Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg azonos számú családot érint a közfoglalkoztatás és a közfoglalkoztatási bér. Sokak számára a család teljes bevétele ettől a bértől függ, ami egyes régiókban a túléléshez elegendő, de a mélyszegénységből való kikerüléshez kevés.
 
A kormány logikája most az, hogy a segélyezés helyett tömegeket lát el a közfoglalkoztatáson keresztül, de nem fordít elég forrást a munkaerőpiac valódi fejlesztéséhez, és a tartósan munkanélküliek elhelyezkedését segítő aktív munkaerőpiaci eszközökre (hatékony munkaerő közvetítés, képzések, elhelyezkedési támogatások, lakhatás és munkába járási támogatás stb.), illetve azokat nem szervezi meg hatékonyan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.