2016. április 28., csütörtök

NEM RENDÜLT MEG PUTYIN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: kabai Domokos Lajos
2016.04.28.

Na ezért, kellene az orosz operákat tanulmányozni!
Az Igor hercegben Borodin az 1100-as évek végének eseményeit idézi fel, amikor a hazájáért és hitéért való aggódás arra indítja az orosz fejedelmet, hogy szembeszálljon a betörésekkel fenyegető polovecekkel. Az Ivan SzuszanyinbanGlinka az országra rontó lengyelekkel szembeni egyik népi felkelésnek, s egy idős parasztnak állít emléket, aki életének feláldozásával vezeti csapdába az ellenséges hadat.Muszorgszkij a Borisz Godunovban többek között azt mutatja meg, hogy mennyire kiszolgáltatottja lesz a Nyugatnak az ország és a nép, ha nemtelen eszközökkel él az uralkodó, aki történetesen a trónörökös gyermek meggyilkolásával jut hatalomra.
Ha a nyugati vezetők és a szövegeiket kritikátlanul átvevő újságírók ismerték, s főleg megértették volna e zeneművek üzenetét – hogy Eizenstein filmjéről A jégmezők lovagjáról, vagy Tolsztoj Háború és békéjéről már említést se tegyek –, akkor a minap aligha kellett volna a Die Welt című lapnak az Oroszországgal kapcsolatos mai helyzetet átértékelő cikket közreadnia. (Orosz nyelvű ismertető itt.) A főbb megállapítások: hatástalanok az Oroszország elleni szankciók és a katonai fenyegetés. Az életkörülmények romlása ellenére sem fordult a lakosság a hatalom gyakorlói ellen. Putyint minden eddiginél többen támogatják. Ahelyett, hogy a rendszer destabilizálódott volna, az oroszok eltökéltsége fokozódott. Életre kelt a régi beidegződés – olvasható a német lapban.
Amikor külső veszély fenyeget, az oroszországi átlagember feltétel nélkül támogatja az ország vezetését.
Putyin arra használta fel a nyugati nyomást, hogy azoknak a polgároknak a támogatását is megszerezze, akik még néhány éve is kizárólag negatív érzéseket tápláltak a hatalommal szemben. 

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.