2016. április 30., szombat

AMI MAGYARORSZÁGON SOKKOL EGY AMERIKAIT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Colm Fitzgerald
2016.04.30.


Sok szó esett már a kultúrsokkról, arra gondoltam, mi lenne, ha ma megfordítanánk a történetét, és azt néznénk meg, vajon milyen kultúrsokk éri azt a külföldit, aki Magyarországra költözik. Colm Fitzgerald magyar feleségével Kalifornia déli részéből indulva szembesült olyan dolgokkal, mint a disznóvágás, a magyarok vezetési szokásai, nagy közös jellemzőnk, a pesszimizmus és még jó pár dolog. Aztán mindezt meg is írta, én meg úgy gondoltam, vitaindítónak érdekes lesz ez a pár pont.

1. Túlélni a disznóvágást

Az egyik első nagy sokk egy szeptemberi hajnalon érte Colmot, amikor apósa és annak barátja, Zoli disznót vágtak. „Azt hittem, elhányom magam” – emlékezett vissza az amerikai, aki leírja, ahogyan az egész család részt vett az állat darabolásában, ő is segédkezett a kolbász és a hurka elkészítésében. „Nem volt túlságosan tiszta, de végül is a hús így készül” – tette hozzá.

2. Mintha mindenki cigizne

A statisztika szerint minden harmadik magyar dohányzik (bár ezt nehéz elhinni). Sosem felejtem el, amikor egyszer az autóban ülve vártam a vásárlást intéző feleségem. Egyik ember a másik után ment el a kocsi mellett, és szinte mindegyiknek a szájában ott füstölgött a cigaretta.
Egy másik alkalommal éppen a fogorvosnál voltam, amikor megszólalt a doktor telefonja. Felvette, majd rágyújtott és kifújta a füstöt az ablakon. Nem mintha panaszkodni szeretnék: a tömés 20 dollárba került és nagyszerű munkát végzett...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.