2016. április 30., szombat

A ROSSZ ALVÁS BETEGGÉ TESZ, DE BÁNJUNK CSÍNJÁN A SZIESZTÁVAL!

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.30.


A Kaliforniai Egyetem egészségügyi központjának kutatói szerint a rossz alvás beteggé tesz.

A kutatók 2005 és 2012 között egy országos felmérés keretében 22 ezer olyan emberrel foglalkoztak, akik rosszul aludtak, és náthásak, influenzásak voltak, vagy tüdőgyulladásuk volt a felmérés kezdete előtt legalább 30 nappal.

Kiderült, hogy az alváshiány nagy mértékben gyengíti az immunrendszert, ami által a különböző fertőzések könnyebben utat találnak az emberi szervezetbe.

A kevés alvás növeli a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának veszélyét is. A laptin, az a hormon, amely jelzi az agynak, hogy már eleget ettünk, csökkentett mértékben működik, a grelin, az a hormon, amely éhségérzetet kelt, fokozza tevékenységét. Az alváshiányos ember így többet eszik és főleg zsíros és édes ételeket.

A 21. század járványának is nevezett rossz alvással még nem foglalkoznak különösebben az orvosok – mondják a kutatók – holott nagyobb figyelmet kellene ráfordítani, mivel számos betegség forrása lehet. És a mai stresszes világunkban egyre többeket érinthet, hogy nem tudják kellőképpen kialudni magukat...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.