2016. május 9., hétfő

GYŐZELEM NAPI SZÁMHÁBORÚ

BEKIÁLTÁS
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.05.09.

A Szovjetuniónak a fasizmus elleni küzdelemben odaveszett 25–28 millió halottját, a 12 millió árvává lett ottani gyerek áldozatát kezdi elfeledni a világ.

Az USA és Franciaország lakosságának többsége, továbbá a németek fele úgy tartja, hogy az amerikai fegyveres erők játszották a kulcsszerepet a fasizmus legyőzésében a II. világháború alatt. Az orosz Regnum ügynökség közlése szerint erről tanúskodnak azok az adatok, amelyeket egy nemzetközi közvélemény-kutatás keretében gyűjtött össze egy francia és egy brit intézet. (Válaszolhatsz te is kérdőíven szereplő kérdésre a poszt végén!)
Németország, az USA, Franciaország és Nagy-Britannia lakosságának mindössze 15%-a felelte, hogy a II. világháború alatt a fasizmus legyőzésében a Szovjetuniónak volt meghatározó szerepe. A britek 59%-a vélte úgy, hogy országuk játszotta a főszerepet a győzelem kivívásában. A franciák 58%-a, a németek 50%-a, az amerikaiak 79%-a gondolja azt, hogyelsősorban az USA-nak volt köszönhető a siker.
A nemzeti elfogultság mellett alighanem a hollywoodi filmeknek van döntő része abban, hogy a nemzetközi közvéleményben az Amerikai Egyesült Államok áldozata minden más ország fölé emelkedett. Hogy mennyire hatékony volt a tudatipar ténykedése, az a brit történész, A. J. P. Tayloradataiból is kiderül. Mert „A második világháború képes krónikája” című, az Akadémiai Kiadónál 1988-ban megjelent kötetben olyan adatokat közölt, amelyekből a mai köznapi vélekedéssel ellentétes következtetések adódnak:
– Meghalt minden 22-ik szovjet, 25-ik német, 46-ik japán, 150-ik olasz és brit, 200-ik francia és 500-ik amerikai katona.
– A modern kor háborúinak történetében először több polgári személy halt meg, mint katona. A lakosság számához viszonyítva Lengyelország szenvedett a legtöbbet: polgárainak 15%-át veszítette el: 300 ezer katona halt meg és 5,8 millió polgári személyt gyilkoltak meg a németek; egyharmaduk zsidó volt.
– A Szovjetunió lakosságának 10%-a halt meg a háborúban: 6 millió katona elesett, 14 millió katonát és polgári személyt legyilkoltak a németek. (Megjegyzem: az orosz nyelvű Wikipédia szerint a tényleges szovjet veszteségek, amelyeket sokáig inkább alulértékeltek, hogy a hadvezetés, elsősorban Sztálin felelősségét kisebbítsék, jóval nagyobbak voltak: lakosság 1939-ben – 170 millió 500 ezer; mozgósított katona: 34,5 millió; katonai veszteség: 8,9 millió; sebesülés: 15,6 millió; fogságba került katona: 4,5–5,7 millió; polgári áldozat: 15,7 millió. Ennek alapján akár 15% is lehet a meghaltaknak a lakosság egészéhez viszonyított aránya.)

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.