2016. június 14., kedd

AZ ORLANDÓI VÉRENGZÉSRŐL: "NEM AZ A GYENGE, AKI ÉREZ ÉS GONDOLKODIK, MIELŐTT CSELEKSZIK"

24.HU - POSZT ITT BLOG
Szerző: Lakner Zoltán
2016.06.13.


Még egy év sem telt azóta, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán az Egyesült Államok egész területén érvénybe lépett a házassági egyenlőség. Akkor az ünneplés jele volt a szivárványszín, most a gyászé. Az orlandói melegbárban végrehajtott rettenetes mészárlásra nincs elfogadható magyarázat, de okai és következményei biztosan vannak. Egy nap elteltével ezeket lehetetlen a maguk teljességében feltárni. Éppenséggel azoktól kellene különösen óvakodni, akiknek semmi más nem fontos, mint a saját nézeteik ismételgetése az áldozatok ürügyén.
 
A tragikus történet egyik szála a melegek elleni erőszak. A megdöbbenést, ha lehet, tovább fokozza, hogy nem egy olyan országban következett be a tömegmerénylet, ahol állami vezénylettel dúl a homofóbia. A melegek iránti rokonszenv növekedett az akár csak a tíz-tizenkét évvel ezelőtti állapothoz képest Amerikában, ám nemhogy a melegjogokkal kapcsolatos viták nem ültek el – ez nem is lenne baj –, de az LMBT-emberek elleni gyűlöletbűncselekmények sem tűntek el. Ahogyan az a probléma sem, hogy sok amerikai államban, miként a világ többi részén is, a hatóságok gyakran húzódoznak az ilyen cselekmények valós motivációjának regisztrálásától. Amit Omar Mateen elkövetett, az egy rettenetesen szélsőséges cselekmény, de sajnos nem egyedülálló.
 
A másik szál az iszlám terrorizmusé. A konkrét esetben a helyzet meglehetősen zavaros. Ha az afganisztáni felmenőktől származó, de már New York-ban született amerikai állampolgár küzdött beilleszkedési problémákkal, akkor ez nem volna egyedülálló. Ez sem mentség, az nincs, de a társadalmi kontextus hatása fontos lehet a rémtetthez vezető utat vizsgálva. Mateen járt iszlám közösségbe, de eddig úgy tudni, hogy ez nem egy radikális, terrorra nevelő csoport volt. A merénylet előtti hűségesküje az iszlám államnak nem bizonyítja, hogy fenntartott tényleges kapcsolatot a terrorállammal. A magányos merénylő, aki fokozatosan radikalizálódik megint csak nem volna unikális jelenség. Az sem világos, hogy tényleg a meggyőződéses vallásosság vezette, vagy ez a hivatkozási alapot jelentette az eleve benne munkáló agresszió kiéléséhez.
 
Mert ez a harmadik szál, a mindennapos erőszak. A gyilkossá lett Omar Mateen, ahogy felesége egy megrendítő nyilatkozatban elmondta, agresszív volt, verte őt. Valósággal túszul ejtette az asszonyt, akit végül a családjának kellett kiszabadítania. Ő megmenekült. Az erőszak azonban ott volt, és egyre nőtt a férfiban, annak ellenére, hogy a feleség nem tudott felidézni tőle iszlamista megnyilvánulásokat. Ezeket titkolhatta is, de az is lehet, hogy már vallási háttér nélkül is súlyosan agresszív volt. Nem csak a melegekkel, hanem ezek szerint a saját feleségével szemben is. És ki tudja, még kikkel szemben lett volna erőszakos, ha lehetősége nyílik rá...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.