2016. június 21., kedd

BREXIT: REMAIN!

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: peterisz
2016.06.20.


Valamiféle kísértet járja be a nyugati világot, bár nem tudni pontosan, mi az.
 
Mindenesetre 2016-ban több olyan politikai esemény is bekövetkezhet, ami legalábbis kockázatosnak számít. Ezek közé tartozik a csütörtöki népszavazás is az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről, ismertebb nevén a Brexitről.
 
Sokan azonban, akik a kilépés mellett kampányolnak, nem érzik ennyire kockázatosnak választásukat.
 
A szkepticizmustól az utópizmusig
 
Az 1990-es és a 2000-es évek nagy részében a brit „euroszkeptikusok”, tetszik vagy sem, jelentős részben az európai integrációs projekt realistái voltak, egyes utópisztikus törekvésekkel szemben. Ezen törekvések egyike volt az euró mint közös európai valuta létrehozása. Egy közös valuta jelentősen lecsökkentheti a közös piacon belüli tranzakciók költségeit, érveltek a projekt támogatói, és egyébként is, Európa!, mi baj lehet hát?
 
Utóbbira azóta megkaptuk a választ: ahogyan azt Milton Friedman annak idején megjósolta, vagy ahogyan azt Paul Krugman remekül összefoglalja egy tanulmányában, egy közös valuta, az azt megtámogató mélyebb gazdasági, politikai és nem utolsósorban kulturális alapok nélkül jelentős károkat tud okozni, és okozott is Európa gazdaságának, és közvetve az európai integrációnak is, bármilyen furcsán is hangozzon ez...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.