2016. június 23., csütörtök

SZÁRSZÓ UTÁN, POGROMOK ELŐTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.06.22.


Ha a mostani találkozóról megjelent sajtóhíreket nézzük, akkor az egyik oldalon gyáva, megfélemlített, identitászavaros, illetve cinikus cikkeket találunk, a másik oldalon pedig a náci sajtó legszebb korszakát idéző mocskolódást, göbbelsi propagandát, szervezett gyűlöletrohamot és morális megsemmisítést láthatunk. Ebből a sorból is kitűnik a politikai pályafutását a MIÉP-ben kezdő Kocsis Máté Fidesz-alelnök alpári kirohanása.

A tények kedvéért jegyezzük meg, hogy 1999-ben pontosan lehetett tudni, hogy a MIÉP náci párt, vezetője az ország elsőszámú antiszemitája, Csurka István. Aki abba a pártba belépett, nem állt messze a náci ideológiától, saját értelmezésem szerint maga is náci volt. Kocsis útja a szélsőjobb útvonala a hatalom felé. Ez az ember ma a Fidesz alelnöke. Nem szakítható el ettől az, amit a szárszói találkozó résztvevőiről mondott. 

Kocsis a kormányzópárt alelnökeként azt mondta a szárszói jelenlevőkről, hogy "A panoptikumban összegyűltek a bukott liberálfasiszták, magyargyűlölők, drogosok, pénzmosók, szociális gengszterek, befáradt okoskodók, elzavart komcsik, bűnözők, idegbajosok és még néhányan. Meg persze voltak ott "független" civilek is. Jól megbeszélték, hogyan kéne az országnak lennie. Teddy azt mondta, lehet, hogy ez lesz az utolsó ilyen rendezvény. Kár lenne érte, mindig bearanyozza a júniusi hétvégét!"
A "nemzeti ügyek" kormányának és pártjának "keresztény" képviselője így tekint az ország másik felét képviselő értelmiségre. A liberálisokat fasisztázza a MIÉP-ivadék, szociális gengsztereknek nevez emberi jogvédőket az, aki üldözi a hajléktalanokat a Józsefvárosban. Kollektíve bűnözőknek nevez tisztességes embereket annak a pártnak az alelnöke, amely gátlástalanul fosztja ki az országot, amelynek törvénytelen uralma alatt százmilliárdos tételekben veszíti el az ország vagyona a közpénz jellegét.

Ez az erkölcsi vetülete a kérdésnek. Ennél fontosabb, hogy a szöveg dehumanizál. Akikre ilyeneket mondanak, azokkal szemben minden megengedett. Náci és nyilas propagandát idéző szöveg, a célba vett politikai ellenfelek emberi méltóságának teljes lábbal tiprása. Ez a népirtások előszobája. Ezek gyilkos szövegek, nem csupán hazugok. Így egy náci beszél emberek csoportjáról. A magyar társadalomnak és a demokratikus sajtó megmaradt részének nem szabadna hozzászoknia ehhez. Megengedhetetlen, hogy a kormányzópárt alelnöke ilyen stílusban uszítson, nyilatkozzon magyar értelmiségiekről, magyar emberekről, akik másképp gondolkodnak, mint ő.

Ha van magyarellenesség, akkor ez az. Ez az ember úgy beszél, ahogyan beszéltek az 1930-as években azok, akik később gázkamrákat üzemeltettek. A nemrégiben alakult fideszes újságok ugyanezt a kivégző stílust használják, a teljes eltaposás, a nevezettek, elsősorban a szervező Farkasházy Tivadar emberi mivoltának megsemmisítése zajlik. A fideszes szélsőjobboldali orgánumok naponta végeznek ki morálisan embereket, olyan cikkekkel, amelyek előszobái a fizikai támadásoknak. 

Kocsis és a fideszes sajtó náci propagandája odadobja a szélsőjobboldalnak azokat a magyar értelmiségieket, közéleti szereplőket, akik nem a Fidesz hívei. Rajtuk kívül ebben az országban már csak "bukott liberálfasiszták, magyargyűlölők, drogosok, pénzmosók, szociális gengszterek, befáradt okoskodók, elzavart komcsik, bűnözők, idegbajosok" vannak, az ország rákfenéi, akik nélkül erkölcsös és szép lenne az élet. 

Szeretnék emlékeztetni arra, amikor még a Hírszerzőben publikáló kollégák életüket adták volna ezért a náci beszédért, amely lassan az egész magyar sajtót uralja, akik azt állították, hogy a demokrácia fokmérője e beszédek szabadsága. Azóta ezzel a náci ideológiával megdöntötték az alkotmányos rendet, bújik az üldözött és lassan kard nyúl a barlangjába, és nem sok idő kell, amikor az egész magyar sajtó ez lesz. Nem volt olyan régen az sem, amikor a Klubrádió és társai védelmezték a rendszer demokratikus jellegét. Ez nem diktatúra, ez nem fasizmus, mondták.

Ott tartunk, hogy már meg sem meri védeni senki a megtámadottakat. Nincs, aki kikérje magának ezt a nyilas hangot, amit a Fidesz alelnöke és Orbán sajtója megüt. Félelem és rettegés az ország, mindenki jobbnak tartja, ha hallgat, ha nem akarja, hogy holnap a legalpáribb cikkeket olvassa magáról és leöntsék minden mocsokkal. Az erőszakot mindig a beszéd előzi meg. Ahol ilyen szinten elfogadott és legitim a náci beszéd, ott a fizikai erőszak egy idő után elkerülhetetlen lesz. 

Ki akar ezután Szárszóra menni vagy bármilyen rendezvényen résztvenni, ami ezeknek a fasisztáknak nem tetszik? Ki akarja azt olvasni magáról, hogy magyargyűlölő drogos pénzmosó idegbajos szociális gengszter bűnöző elzavart komcsi? Ki lesz az első, akit az utcán megvernek, mert felismerik, hogy itt van egy közülük? Mikor fogják Kocsis mocskos vádjai alapján követelni, hogy az ilyeneket korlátozzák, telepítsék ki, zárják börtönbe, esetleg csapják agyon? Ez a célja a mocskolódásnak, hogy senki ne merjen még találkozni sem a másikkal. Ez nem fasizmus? 

Minden alkalom, amikor ezt megengedjük, szó nélkül tudomásul vesszük, amikor nem védjük meg, hanem magukra hagyjuk egymást, amikor nem mutatunk semmiféle ellenállást és szolidaritást, önmagunk likvidálását készítjük elő. Ez a stílus, ez a sajtó, ezek a szövegek, pogromok előszelei.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.