2016. június 23., csütörtök

ÚJ KORSZAK KEZDETE, DE HOVA LETT A DEMOKRÁCIA?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Avi ben Giora
2016.06.22.


Alig ért végett a májusi elnökválasztás okozta vihar, új „krimi” vette kezdetét Ausztriában. Mint ismertes, május 22.-én Ausztriában elnök-választás volt. A kétfordulós választási kampány során az FPÖ jelöltje, Norbert Hofer és a volt zöld párti vezető, Alexander Van Der Bellen maradtak a „ringben”. A döntő szavazásra május 22.-én került sor és ha nem is nagy fölénnyel, de Van Der Bellen nyerte meg.
 
Az FPÖ vezetője, H.C. Strache már akkor is nehezen viselte el, hogy előzetes terve nem jött be. Mert mi is lett volna a cél? Először is egy FPÖ képviselőt beültetni az államelnöki székbe. Ezután az új államelnök (neki van joga feloszlatni a parlamentet és kiíratni az új választásokat) feloszlatja a parlamentet és új választásokat ír ki. Május 22.-én ez a terv meghiusult. Sőt.
 
Az SPŐ és a koalcíós partnere, az ÖVP, okulva a választási eredményeken, változtatásokat hajtottak végre. Leváltottak minisztereket vezetőket és egy új „csapatot” állítottak fel. Az SPŐ-ben volt a legnagyobb változás. A tehetetlen és kormányzásra alkalmatlan Werner Faymannt lemondatták, és menesztették a párt vezetéséből Rudolf Hundstorferrel együtt. Faymann helyére az ÖBB (osztrák nemzeti vasúttársaság) karizmatikus igazgatóját, Christián Kernt tették.
 
Ezzel egy új korszak vehette volna kezdetét. Ám a kolíciós pertner az ÖVP soraiban sokan úgy gondolták, nem jó pusztán csak az SPÖ-re alapozni, igyekeztek keresni a kapcsolatokat az FPÖ embereivel. Strache és az FPÖ mindent bedobott. Strache megkereste az osztrák zsidó hitközség vezetőségét, és tárgyalásokba kezdett velük...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.