2016. június 23., csütörtök

2014 ÓTA 400 MILLIÓ FORINTOT KÖLTÖTT ÜGYVÉDEKRE AZ MTVA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2016.06.22.


Összesen 400 millió forintot költött ügyvédekre 2014 óta az MTVA. Az összeg több mint felét az Őszy Ügyvédi Iroda kapta, amely kapcsolatba hozható a fideszes Várhegyi Attilával, akinek a családtagjai több olyan cégben rendelkeznek érdekeltséggel, amelyek összességében tízmilliókért adnak tanácsokat a közmédiának.
 
Tavasszal közadatigénylésben kértük ki az MTVA-tól, hogy 2014. január 1-e óta mely ügyvédi irodákkal kötöttek szerződést és mekkora összegeket fizettek ki részükre. A közmédia 15 napos hosszabbítás után megküldte a kért adatokat, amelyekből az derül ki, hogy 28 hónap alatt összesen 396 millió forintot fizettek ki ügyvédi tevékenységre.
 
A hatalmas összeg láttán rákérdeztünk arra is, hogy az ügyvédek mekkora óradíjjal és hány munkaórában dolgoztak. Az MTVA egy hónap elteltével (15 nap válaszadási határidő + 15 nap hosszabbítás az adatok nagy mennyiségére való hivatkozással) ezt az igénylést is megválaszolta, így megtudtuk azt is, hogy a legtöbb ügyvédi iroda átalánydíjas megbízásban dolgozik/dolgozott a közmédiának.
 
Akik óradíjért, azok jellemzően nettó 20-25 ezer forintot számláztak egy munkaóráért, de akad 35 ezres óradíj is a listán. Az óradíjak nagysága nem kiugróan magas, ennyibe kerül a piacon egy jó ügyvéd (egy még jobb még többe), ám a kérdés az, hogy valóban kellett-e ennyit költenie a közmédiának ügyvédekre, vagy lehetett-e volna spórolni az ügyvédi költségeken.
 
A 396 millió forintnak több mint a felét, 214,85 millió forintot az Őszy Ügyvédi Irodának fizette ki az MTVA. Az ügyvédi iroda névadója, Őszy Tamás 2009-ben Várhegyi Attila korábbi fideszes államtitkár feleségével közösen alapította meg a Myself Consulting Kft.-t, majd nem sokkal később kiszállt a vállalkozásból, amely azóta Várhegyi feleségének és gyermekeinek tulajdonában van...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.