2016. június 23., csütörtök

HITLER 75 ÉVE KÖVETTE EL A LEGNAGYOBB HIBÁJÁT

INDEX - TUDOMÁNY, TÖRTÉNELEM
Szerző: BBC HISTORY MAGAZIN
2016.06.22.


Az 1941. június 22-én elindított Barbarossa-hadművelet évfordulóján a világhírű hadtörténész Antony Beevorral, a Londoni Egyetem professzorával készített interjút a BBC History arról, hogy miért fulladt véres kudarcba a Szovjetunió német lerohanása.
          
Régóta tervezte Hitler a Szovjetunió megtámadását?

Hitler gyakran változtatta álláspontját nagyobb céljaival kapcsolatban, de szerintem a Szovjetunió lerohanása már az első világháború végétől kezdve központi helyet foglalt el a tervei között. Zsigeri gyűlöletet táplált a bolsevizmus iránt, de elhatározását Ukrajna 1918-as német megszállása is befolyásolhatta, akkor születhetett meg az ötlet, hogy ez a terület egyfajta éléskamraként szolgálhatna. Ukrajna elfoglalása megelőzhette volna a brit blokád miatt bekövetkező éhínséget, ami az első világháborúban súlyos nehézségeket okozott a németeknek. A döntés így ösztönös mellett stratégiai megfontolásokon is alapult. A valódi, részletekbe menő terv viszont csak 1940 decemberében született meg.
A Molotov–Ribbentrop-paktumot a németek tehát kezdettől fogva csak ideiglenesnek szánták?

Igen, egyértelműen ez volt a terv. Hitler úgy számolt, hogy előbb a nyugati hatalmakat kell térdre kényszerítenie. Ez elképesztő önbizalomra utal, különösen, ha hozzávesszük azt is, hogy a franciát tartották a világ legerősebb hadseregének a háború előtt. Sztálin abban reménykedett, hogy a nácik és a kapitalisták kivéreztetik egymást. Neki létfontosságú volt a paktum, mivel éppen akkoriban hajtott végre tisztogatást a Vörös Hadsereg tisztikarában, így időre volt szüksége, mielőtt harcba száll a németekkel...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.