2016. december 25., vasárnap

8 ÓRÁS SOR A KARÁCSONYI ÉTELOSZTÁSON - LEGYEN 2017 A LÁZADÁS ÉVE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.12.24.



Ha 10 év múlva valaki megkérdezi, mi maradt meg bennem 2016 karácsonyából, nem a kehes, utolsó pillanatban vásárolt karácsonyfára vagy az életemben most először ki nem nyílt bejglire fogok emlékezni. Hanem erre a képre:

December 24-ének egyetlen híre, ami meg fog maradni a fejemben, az lesz, hogy ezen a napon hajnali 3 órától állt a sor a Blaha Lujza téren, ahol az Ételt az Életért Alapítvány 11 órától tartotta meg hagyományos karácsonyi ételosztását.

Hajnali 3-kor Budapesten fagypont alatt volt a hőmérséklet. A nap csak órákkal később kelt fel, és a sor egyre csak nőtt és nőtt. Volt, aki vidékről érkezett a Blahára. Nem kell ezt ragozni, nem kellenek ide nagy szavak. Színtiszta, egyszerű, végletes tragédia az, hogy ezek az emberek, ebben az évben, ezen a napon, ebben a sorban álltak.

Csakhogy jegyezzük meg azt is: évről évre hosszabb ez a sor, és évről évre hamarabb állnak be az emberek, hogy biztosan élelemhez jussanak karácsonykor, a szeretet ünnepén, az év egyik legsötétebb napján.

Kicsit több, mint egy hónapja Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt állította, hogy „a szegénységi mutatók 2013 óta javulnak Magyarországon.” Tudjuk, hogy nem mondott igazat. Mert mondjon bárki bármit, Magyarországon ma súlyos szegénységben él több mint 4 millió ember. És ez a szám folyamatosan nő, egyre többeket fenyeget a lecsúszás veszélye. A kutatások szerintaz utolsó négy évben jelentősen emelkedett a szegénység előfordulásának valószínűsége a sokgyermekes családok, a 65 év felettiek, az egykeresős családok esetében, valamint azokban a családokban, ahol az anya egyedül neveli a gyerekeket. Ők a legkiszolgáltatottabbak.

De hogy még érzékletesebb adatot mondjak: ma Magyarországon a 7 év alatti gyerekek 42,2 százaléka (vagyis csaknem minden második kisgyerek!) él szegénységben.

2016 az az év volt, amikor a magyar kormány még szélesebbre nyitotta a társadalmi ollót, de papíron eltörölte a szegénységet, és egy olyan évet készített elő, ami még jobban bebetonozza majd a társadalmi egyenlőtlenségeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.