2017. január 27., péntek

AMIKOR ELMEBETEG VEZETI AZ ORSZÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.27.


Tardos János barátom rábukkant egy régi cikkemre, amit a 168 Órában írtam "Lopnak a bőség kosarából" címmel. A rendezvény maga egy abszurd volt, ahol csak le kellett jegyzetelni, ami zajlott. Az akkori magyar szélsőjobb összejovetele volt a Testnevelési Főiskolán. Akkor az extrém jelenségnek számított, mintha látogatást tettünk volna a bolondok házában, s kívülről nézzük őket. De ott volt egy rács.

Ma ezek az elmebetegek kívül vannak a rácson és országokat irányítanak. Orbán egy ugyanolyan elmebeteg, mint azok, ugyanazt mondja, amit az egykori kézimunka tanárnő és társai. Trumpnak annyi haszna van, hogy pőrén megmutatja, mivel és kikkel állunk szemben. Megkönnyíti a dolgok beazonosítását, mert arról a paliról tisztán látszik, hogy eszelős és komplett elmebeteg. Az őt dicsérő Orbán vajon micsoda?

Ezért azt mondom, abba kellene hagyni a liberális értelmiség okoskodását a világ elitellenes lázadásáról, hogy a szegény rétegek "forradalma" a sok elmebeteg, és az illiberális rendszerek a kapitalista kizsákmányolást és egyenlőtlenséget hivatottak elsöpörni, amit a liberális gazdasági és politikai világelit kitermel. Trump, ez az állat, négy nappal a beiktatása után már hatmillió amerikai munkahelyét veszélyezteti a mexikóiakkal szemben bejelentett szankciók tervével. A "nép" nevében.

Gondoljuk el, hogy valaki a békés szomszédjával szemben falat akar emelni a kertje végében, és azt a szomszéddal akarja kifizettetni. Azzal a szomszéddal, akinek a kajáját eszi, ahova Amerika kiszervezi a cégeit, mert kihasználja az olcsó munkaerőt. Ilyet csak elmebetegek találnak ki. Trump a napnál világosabban mutatja a világot meghódító "ideológia" lényegét és szellemi forrását. Komplett elmebetegről van szó, akit gyűlölködő fanatikusok orosz segítséggel rászabadítottak Amerikára és a világra.

Nem egyedi jelenség ez sem térben, sem időben. Magyarországon is szélsőjobboldali indulatok juttatták hatalomra Orbánt, és azok is tartják ott. Trump szembesíti a liberális értelmiséget önmagával, csak vennék észre. Tükröt állít eléjük, mennyire nevetséges, amikor elméleteket gyártanak, más típusú (vagy korlátozott) demokráciáról beszélnek, "elitellenességet", társadalmi különbségeket emlegetnek, az alsóbb néposztályok lázadásáról szónokolnak. Ezek mind hülyeségek, ugyanúgy nincs közük a valósághoz, mint Trump Twitter-üzeneteinek. Elmebetegek járnak az utcán, annyi történik, akiket az orosz titkosszolgálat hatalomra segít, és röhögnek a Kremlben. S kellenek hozzá még gyáva és jellemtelen emberek, akik ezt egyrészt kiszolgálják, másrészt eltűrik.

Elmebetegekről van szó. Skizofrén paranoiás, lelkibeteg, önző, romlott és zsarolható emberekről, akik átlátszó, nevetséges elméletet gyártanak az emberség, a szolidaritás, a velünk született jogok, a jómodor, a tisztelet és a joguralom lerombolására. Az őket tátott szájjal figyelők, ahelyett, hogy elkergetnék, diliházba vagy börtönbe csuknák, komolyan veszik őket. Mert illiberális államokat az alkotmányos rend megdöntése nélkül létrehozni nem lehet Ezek bűncselekmények, az elkövetők bűnözők. Nem alternatív politikai és ideológiai irányzat képviselői, akik meghaladják a liberális demokráciákat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.