2017. január 28., szombat

EZT NAGYON CSÚNYÁN TÚLTOLOD, DÉNES!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.27.


...Nem értek vele egyet, de igyekszem elfogadni, hogy Kemény Dénes az arcát adta az olimpiát reklámozó kisfilmhez, akárcsak az azonos célt szolgáló óriásplakáthoz. Nem töröltem bele a lábam, amikor a minap egy műsorban azt állította: „tisztességes, hogyha van népszavazás, az időzítés az nem tetszik, tehát a harmadik negyed közepén nem szoktak szabályt változatni egy mérkőzésen.” Most viszont nem tudok tovább hallgatni, leírom, hogy csalódás és kiábrándulás kerülget. A Kemény Dénes szakmai teljesítményét megillető tisztelet mellett is forog a gyomrom a megszólalásaitól.

Nem tartom sem helyesnek, sem elegánsnak, tisztességesnek pedig a legkevésbé sem, hogy egy sikeres sportember a sportszerűség legalapvetőbb szabályaira hivatkozik az olimpia védelmében, miközben a sportszerűség hetedik éve nem létező kategória Magyarországon, de ez őt egyáltalán se zavarja.

Fejezzük be ezt a marhaságot, hogy sportembernek nyilvánvalóan élete álma egy olimpia megrendezése, ezért nézzük már el neki, hogy nem ért hozzá, de akarja és támogatja és kampányol. Mert a nemzeti összefogás jobb, mint a széthúzás és mert meccset nem szokás lefújni a harmadik negyed után. Ne keressük már a felmentéseket azért, mert Kemény Dénes a maga szakmájában letett valamit az asztalra, és ennyi idő után szeretne egy olimpiát akkor is, ha fogalma nincs, mivel jár. Ne legyen már ez az érvelés alapja, hogy nem értek hozzá, de a sport nemzeti ügy, és punktum.

Mikor lenne megfelelő neked a tisztességes népszavazás, Déneském? Az olimpia után? Akkor már szerinted is időszerű volna? Azt miért nem teszed szóvá, hogy a legtöbb meccset el sem kezdik addig, amíg nem világosak a szabályok? Ha kimaradt volna esetleg: itt azt sem kérdezték meg, akarjuk-e egyáltalán ezt a meccset, akarunk jegyet venni rá, egyáltalán van miből? Azért mert valaki sztársportoló/edző azt jelenti, hogy hülyének is kell lenni?

Egyetlen fillért nem sajnálok Kemény Dénestől, amit a közpénzprojektben vállalt munkássága elismeréseként valószínűleg megkap(ott), de ha már tisztesség és elegancia, megkérdezném: hol volt ő, amikor a kormánypárt eldöntötte, hogy nem kell megkérdezni az embereket, mert túl hülyék hozzá úgyis? Azért, mert Kemény Dénes sztáredzőnek hatalmas élmény lenne, és további 300 embernek is hatalmas élmény lenne a hazai rendezésű olimpia, mennyire sportszerű a többiek torkán lenyomni, aztán ha ugrálnak, akkor a fejükhöz vágni, hogy bekavarnak és veszélyeztetik a… mit is?

Mindenki ahhoz adja az arcát, a szakmai tekintélyét, amihez akarja, de az ezeréves kib*szott múltat hagyjuk már a francba, tényleg! Lehet, hogy a te székedből nem látszik, de rohad az ország, Dénes! És kurvára igazad van abban, hogy itt nem egy Újpest-Fradi meccsről van szó, ellenben szó van súlyos ezermilliárdokról, generációk jövőjéről. Mivel nem értesz hozzá, elmondom: 120 év alatt három darab városnak érte meg gazdaságilag olimpiát rendezni, de a három közül is csupán egyetlen játék volt nyereséges. Se Los Angeles, se Salt Lake City, de még Barcelona sem Budapest. Mindenhol, ismétlem mindenhol, ahol az embereket sportszerűen megkérdezték (még a mérkőzés előtt, úgy értem), leszavazták az olimpiát. Pedig nekik is van nemzeti büszkeségük, és ezeréves múltjuk, Dénes!

Ha te ebben az országban éltél az elmúlt hét évben és láttad, hogy mi történik sportszerűség címszó alatt, ha soha egyetlen szót nem emeltél semmi ellen, akkor tök jó lenne, ha most is csendben maradnál. Ellenkező esetben muszáj lesz téged is oda írnunk, ahova az összes többi, saját magát kilóra eladó, sorba beálló, elismert és tisztelt sportembert/kultúrembert, akire felnéztünk, de mára eladta a becsületét.

Senkinek, aki ezt a túlárazott, szétlopott olimpiát fizetni fogja (már most is fizeti, pedig meg se kérdezték róla!) nem kötelessége elfogadni, hogy Kemény Dénes élete álma egy budapesti olimpia. Most ebben a medencében fordítva úszol, és csúnyán túltolod az ostoba propagandát, Dénes! Ha valami, akkor ez bizony mindennél károsabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.