2017. február 9., csütörtök

A SZEGÉNYSÉG MEGÖLI A LELKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.02.09.


Kifelé tartunk a télből, bár még néhány hétig biztosan fagyoskodhatunk. Van, aki egész télen ezt teszi. A Habitat for Humanity magyar szervezete tanulmányt készített a lakhatási szegénységről. Ezek szerint Magyarországon közel 950 ezer ember nem tudja megfelelően fűteni a lakását. Ez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek van ugyan otthonuk (tehát nem hajléktalanok, az egy másik, külön kategória), de ez csak annyit jelent, hogy nem kell magukkal hurcolniuk a holmijukat, mert van körülöttük négy fal, van ajtó és van zár az ajtón.

De van hideg is, sok esetben sötét is. Nagyon sokan ezek közül az emberek közül a gazdasági válság idején csúsztak le hiteltartozás miatt. Sokan elveszítették az otthonukat és albérletben élnek. A legtöbben dolgoznak, de a jövedelmüket elviszi az albérlet, vagy éppen elég a megélhetésre, fűtésre, áramra már nem telik. Főleg, ha adósságot halmoztak fel és azt is törleszteni kell.

Nem kell olyan sok ahhoz, hogy egy biztonságban, viszonylagos jólétben élő ember, vagy család a szakadék szélén találja magát. A legtöbb háztartásnak nincs megtakarítása. Nem azért, mert felelőtlenül gazdálkodnak, hanem azért, mert a sokat dicsőített béremelések és rezsicsökkentés ellenére is nyomorultul alacsony az átlagbér, a megélhetés költségei viszont teljes mértékben igazodnak a nyugati országokban tapasztalhatóhoz. Angliában, Németországban, Spanyolországban sem drágábbak az élelmiszerek, a ruházkodás, a műszaki cikkek, mint nálunk. Sok esetben még olcsóbbak is. A minimálbér azonban a sokszorosa a magyar minimálbérnek.

Ilyen körülmények között rendkívül nehéz megtakarítást felhalmozni, sok esetben lehetetlen. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy egy súlyos betegség, egy tartós egészségkárosodással járó állapot, egy baleset bármikor, bárkivel előfordulhat, már meg is érkeztünk a saját lakásában fagyoskodó majdnem egymillió ember világába.

Vagy gondoljunk bele egy alacsony jövedelmű család, esetleg egy rokkantellátásból, álláskeresési támogatásból, vagy alacsony nyugdíjból élő ember helyzetébe, ahol például elromlik a kazán. Amennyiben régebbi típusú gázkazánról beszélünk, azt az új szabályozás szerint csak a modernebb kondenzációs kazánra lehet kicserélni. Van ugyan időnként támogatás a kazáncseréhez – ez csak bizonyos esetekben vehető igénybe, például egy 15 éve épült gyorsház esetében biztosan nem -, de egy kazáncsere a szükséges munkálatokkal (kémény átalakítása, bélelése, adott esetben a radiátorok cseréje) egymillió forint körül indul. Még ha kap is az illető támogatást, akkor is elő kellene valahonnan varázsolni legalább félmillió forintot. Ezt sem 67 ezer forint nyugdíjból, sem minimálbérből, sem álláskeresési járadékból, sem rokkantellátásból nem lehet kigazdálkodni. Hitelt pedig ezek az emberek nem kapnak. Mire is kapnának és miből fizetnék vissza?

Marad – jó esetben – az egyetlen helyiséget fűteni képes régi típusú kályha, amibe vagy tud fát vásárolni az illető, vagy nem. Ma már hullott gallyat is tilos gyűjteni (lopásnak minősül), ahogy például hullott gyümölcsöt sem lehet szedni az útmenti fák alól sem. Illetve lehet, csak nem szabad.

Mindehhez a jóhoz még hozzájön az a tény is, hogy akik ilyen körülmények között kénytelenek élni, azok aligha jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz és ruhához. Ha az ablak szigetelése nem megfelelő, azt sem tudják megcsináltatni (mibű?), marad az összetekert rongyokkal kitömködött ablakdeszka, a tartós fűtetlenség miatt penészedésnek indult falak, az állandósult reménytelenség, a romló egészségi állapot, a lavórban, hideg vízben mosakodás. Egy idő után ez már látható és érezhető a környezet számára is, hiszen a lenőtt haj, a kopott cipő, a nem megfelelő mosási lehetőség miatt árulkodó ruházat, a fizikai és mentális állapot romlása (a szegénység bizony megeszi a lelket) a munkaadók számára sem vonzó. Az ilyen helyzetbe került ember elveszítheti az állását, vagy nem talál megfelelőt, egyre alacsonyabb szintre kerül a ranglétrán. Vagy éppen kihullik a rendszerből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.