2017. február 7., kedd

MIÉRT NEM ÜLNEK A VÁDLOTTAK PADJÁN A VÖRÖSISZAP-PERBEN A MULASZTÓ HATÓSÁGOK ÉS A MULASZTÁST ELŐSEGÍTŐ POLITIKUSOK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.06.


A másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte a vörösiszap-per első fokú ítéletét, és új eljárást rendelt el. Az első fokú ítélet nagy felháborodást váltott ki, mivel felmentette a tározó tulajdonos MAL Zrt. vezetőit. Csakhogy, ahogy akkor a felháborodásban sem, most az ítélet megsemmisítésének sajtóvisszhangjában sem hallatszódik a bírónő érvelése. Pedig ez az, ami igazán felháborító.

Egy éve a bírónő arra a következtetésre jutott, hogy a MAL Zrt. nagyrészt a szabályok szerint járt el, amit a hatósági vizsgálatok is alátámasztanak. A bírónő nem is hozhatott más ítéletet, csakhogy aki követte az eseményeket, tudhatja, hogy azért születhetett felmentő ítélet, mert a hatóságok emberei és az érintett politikai döntéshozók nem kerültek a vádlottak padjára. Azok, akik miatt jogilag minden rendben mehetett, és akik miatt a tározó minden ellenőrzésen átcsúszhatott, és akik miatt végső soron beütött a baj. Akik nagyon furcsa módosításokkal kedveztek a MAL Zrt.-nek, és ezzel előidézték a katasztrofát. A vádlottak padjára pedig azért nem kerültek, mert szerepükről szó sincs az ügyészség vádiratában.

Nem véletlen, hogy amikor pár hónapja a HVG névtelen bírókat szólaltatott meg a rájuk nehezedő politikai nyomás kapcsán, ezt az esetet, ezt a döntést hozták a bírói bátorság példájaként a megszólalók. Ha emlékszünk még a vörösiszap-katasztrófa utáni napokra, Orbán Viktor lényegében rögtön, mindenfajta vizsgálat előtt leszögezte, itt csak és kizárólag a cég lehet a bűnös.

Jávor Benedek EP képviselő még pár éve készített egy jelentést a vörösiszap-katasztrófát előidéző okokról. Ebből a jelentésből derül ki több súlyos tény, ami valahogy nem ütötte át a nyilvánosság küszöbét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.