2017. február 20., hétfő

SZILÁGYI TIBOR NEM TAPASZTALJA, HOGY PROBLÉMA LENNE, KINEK MI A POLITIKAI MEGGYŐZŐDÉSE

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Vasárnapi Hírek
2017.02.20.


A diktatúra kiszolgálójává válhat-e a művész, ha az alkotómunkáját helyezi előtérbe, s nem tiltakozik a rezsim ellen? - a Szembesítés című dráma, amely a világhírű német karmester, Wilhelm Furtwängler alakja köré épül a náci Németországban, többek között ezt a kérdést járja körül.

Ronald Harwood sikerdarabját Szántó Erika rendezésében, a Karinthy Színház tűzte műsorára, Szilágyi Tiborral, Balázsovits Lajossal, Papp Zoltánnal és Györgyi Annával a főbb szerepekben. Az amerikai kihallgatótisztet játszó Szilágyi Tibor színművészt a politika és művészet viszonyáról kérdezte a Vasárnapi Hírek.

Arra a kérdésre, hogy lát-e közös pontokat a darabbeli helyzet és az éppen zajló valós események között, Szilágyi Tibor elmondja, hogy nincs ilyen áthallás, bármilyen párhuzam erőltetett lenne. Hogy egy világhírű művész mennyire kötelezheti el magát a politikának vagy az aktuális hatalomnak, ezt boncolgatja a dráma. Mindez a náci Németországban, az 1936-es olimpia idején, majd az 1946-os számonkérés és a kihallgatás során egy karmester és a kihallgatójának története kapcsán vetődik fel - hangsúlyozza a művész. A darabbeli segítőm, a fiatal hadnagy mondja, hogy a diktatúrák tudják maguk mellé állítani a nagy művészeket. Egyáltalán nem tartok attól, hogy ilyen vagy ehhez hasonló helyzet előfordulhat nálunk - húzza alá Szilágyi Tibor
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.