2017. március 12., vasárnap

A NŐK ELLENI ERŐSZAKKAL SZEMBEN FELLÉPNI NEM FÉRFIELLENES, ÉS TRANSZNEMŰSÉGHEZ SEM VEZET - AZ ISZTAMBULI EGYEZMÉNYRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: NOGRADI W NOA
2017.03.11.


Az “Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról”, röviden az Isztambuli Egyezmény magyarországi ratifikációjának (kihirdetésének, jogrendbe ültetésének) kérdése kapcsán több konzervatív, jobboldali írás is megjelent az utóbbi hetekben, amelyek problémásnak tartják az Egyezmény tartalmát és szövegét. Az elhangzó ellenvetések két lényegi pontra csoportosíthatók. Egyrészt, szerintük azáltal, hogy az Egyezmény hivatkozik a társadalmi nemekre (“genderre”), az Egyezmény nem más, mint “a gender trójai falova”, ami rövid úton gyerekek transzeműsítéséhez vezet. Másrészt, diszkriminatívnak tartják, hogy az Egyezmény a nők elleni erőszakra összpontosít, és a férfiakat tekinti ezen erőszak tipikus elkövetőinek. 

Mivel úgy tűnik, hogy ezekre hivatkozva az Igazságügyi Bizottság akár el is kaszálhatja a ratifikációs javaslatot, e két ellenvetésre válaszolnék röviden, az alábbi állítások kifejtésével:
  • Vannak társadalmi nemek, nemi szerepek, és ezek hierarchikusak. 
  • A hierarchikus társadalmi nemi szerepek létezésének elismeréséből nem következik a transzmozgalmi identitáspolitika (sőt).
  • A párkapcsolati erőszak nem szimmetrikus, hanem elsősorban férfiak követik el, elsősorban nők ellen.
  • Ez nem a véletlen műve, hanem a nők és férfiak közti hatalmi egyenlőtlenségből (hierarchiából) fakad...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.