2017. március 26., vasárnap

A SÖRIVÁS POLITIKAI HITVALLÁS LETT EGYNÉMELYEK SZÁMÁRA MAGYARORSZÁGON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.03.25.


Focus

A sörivás politikai hitvallás kérdése lett egynémelyek számára Magyarországon, miután a jobboldali-nacionalista kormány hadat üzent a Heinekennek. Az egész a Csíki sör körüli névvitából indult, de már a magyar állam is bekapcsolódott. Orbán évek óta felszabadító háborút hirdet a külföldi cégek ellen, mivel azok szerinte gúzsba kötik a magyar gazdaságot. De a büntető adók idáig inkább a bankokat és energiaellátókat sújtották, nem az olyan nagy munkaadókat, mint az Audi és a Mercedes. A Heineken 500 ember foglalkoztat. A készülő törvényjavaslatot ugyanakkor úgy fogalmazták meg, hogy az csupán egyes cégekre vonatkozzon, bár ezt a hatalom cáfolja. Magyarország az erdélyi magyarok védhatalmának tekinti magát. Na, ja! Hiszen azok beleszólhatnak a magyarországi parlament összetételébe.

ARD


Az Európai Néppárt strasbourgi frakciójának vezetője úgy foglalt állást a mai uniós csúcs előtt, hogy sürgősen meg kell csinálni a többsebességes Európát, mert nem lehet várni a leglassabbakra. Viszont nincsenek első- és másodosztályú tagok. Manfred Weber hangsúlyozta, hogy újból előtérbe kell állítani az olyan értékeket, mint a szabadság, jogállamiság és demokrácia, miután vannak olyan államok, amelyek megkérdőjelezik ezeket, lásd a lengyeleket. Ami ott folyik, az egyszerűen aggasztó. Ezért a bajor keresztényszociális politikus igen sajnálatosnak tartja, hogy a csúcskonferenciák sohasem foglalkoztak a lengyel kérdéssel, rábízták azt a Bizottságra. Hiszen ha egy állam alapértékeket von kétségbe, akkor az mindenkire tartozik. Ugyanakkor sürgette, hogy a civil társadalom mindenütt álljon ki jobban a populista és Európa-ellenes erőkkel szemben, mert az EU-nak nincs joga mindenhez. Nem avatkozhatott be pl. amikor a Fidesz átalakította az Alkotmányt. De a polgároknak kell akarniuk, hogy szabad és nyílt világban éljenek, a politika csak ez esetben tudja azt megvédeni.

Weber arról is beszélt, hogy Trump és Putyin gyenge Európát akarnak, akárcsak Le Pen és Wilders. Ám a fenyegetőzésük nyomán sokan rádöbbennek az egység fontosságára. Ugyanakkor a jövőt nem diktálhatják olyan populisták, mint Kaczynski. Aki erősebb nemzeteket akar, annak szorgalmaznia kell az erősebb földrészt is. A sokszínűség gyönyörű és meg kell óvni az európai életmódot a globalizált világban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.