2017. március 26., vasárnap

HETILAPSZEMLE: BESZÉDES NEVŰ SERFŐZDE, VÁNDORLÓ INGATLANOK


ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: átlátszó
2017.03.26.


Naná, hogy a Matolcsy-klán is jól jár, ha a kormány, multiellenes felbuzdulásában nekilát a sörpiac újraszabályozásának – derül ki a Heti Világgazdaság cikkéből. A kormányzati elképzelés szerint ugyanis – az Európában több helyen bevett gyakorlathoz hasonlóan – a kis főzdék helyzetbe hozására a kis főzdék száz kilométeres körzetében nem lehetne korlátozni az ott főzött sör forgalmazását.

Magyarán, mindenhol árulni kell a helyi sört, a vendéglátóhelyekről nem lehet őket kiszorítani. És mit tesz isten, Matolcsy Ádám, az édesanyja által vezetett Balatonakarattya határában épp egy ilyen főzdének adta bérbe az ingatlanját. A sörüzemet gründoló Hübris Projekt Kft. nem csak a biztos piacban, hanem uniós milliókban is reménykedhet a termelés beindításához.

hübrisz (gör.: elbizakodottság, gőg): a görög elképzelés szerint a hübrisz az ember mértéktelen és bűnös önteltsége, mely elvakultságában (até) túlteszi magát az istenség által megszabott korlátokon, s ezért a Nemeszisz lesújt rá. A elképzelés (különösen az i. e. V. sz.-ig) a görög mondákban (pl. Tantalosz), a tragédiában és a világértelmezésben döntő szerepet játszott (a szerencse hirtelen változása és a türannoszok bukása). Az ókorban még a szerencsében való túlzott bizakodás is hübrisznek számított (Niobé- és Oidipusz-mítosz).

Ha a Mészáros Lőrinc által felhalmozott vagyonhoz képest piti értékben is, azért csurran-cseppen papíron is a miniszterelnök családjának – derül ki a Magyar Narancs írásából. A lap szerint nehéz ésszerű magyarázatot találni arra, miért bérli évente 15,5 millió forintért Mészáros Lőrinc cége Orbán Viktor édesapjától a hatvanpusztai majorságot, amikor semmire nem használja, és amit egyébként pont 155 millió forintért szerzett meg id. Orbán Győző...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.