2017. március 7., kedd

HOLLANDE: EURÓPA SZÉTROBBAN, HA EGYES ÁLLAMOK VISSZATARTJÁK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.07.


New York Times

A vezércikk úgy látja, hogy Kelet-Európa hátraarcot csinál, ám zavaró és rejtélyes, hogy populista vezetők az egész térségben lecsapnak a külföldről támogatott nem kormányzati szervekre, ezen belül is főként azokra, amelyek Sorostól kapnak pénzt. Nehéz felfogni, hogy miért fordulnak ennyire élesen a nyílt kormányzást és az emberi jogokat szorgalmazó szervezetek ellen olyanok, akik 4 évtizedet töltöttek a szovjet mintájú diktatúrában és egykor lelkesen csatlakoztak a nyugathoz. De hát Trump sikere láttán Magyarországtól Macedóniáig mindenütt felbátorodtak a populista erők és dühödten neki mennek a külföldről finanszírozott csoportoknak. Az NGO-k rágalmazása annak a kórnak a tovaterjedését jelzi, amely felkorbácsolta a nacionalista érzelmeket olyan országokban, amelyek kiábrándultak az életszínvonal lassú javulása, a széleskörű korrupció és a globalizáció következményei miatt. A menekült hullám csak ráerősített arra az érzésre, hogy az EU és más nyugati intézmények nem segítenek a nemzeti identitás megőrzésében.

Sokak szemében Soros lett azoknak a nyugati erőfeszítéseknek az arca, amelyek célja az ő megítélésük szerint az, hogy politikailag és társadalmilag liberális menetrendet kényszerítsenek rájuk, noha azt az itteni emberek fenyegetőnek és dekadensnek tekintik. Ez a nyugatellenes érzelem párosult az unió fokozódó bírálatával, de nincs jele annak, hogy bármely érintett állam követni akarná a brit példát. De ettől még nem lesznek kevésbé gusztustalanok a civil szervezetek elleni kirohanások, ideértve a nyugati értékek leplezetlen elutasítását, az antiszemita és idegengyűlölő felhangokat.
Különösen ízléstelen, hogy egy sor kampány célkeresztjében Soros van.

Aggasztó, hogy sok populista erőt merített az amerikai elnök megválasztásából. De Közép- és Kelet-Európában a nacionalista hullám messze megelőzte Trump sikerét. Az EU-nak, a Nato-nak és a nem kormányzati szervezeteknek nem szabad elcsüggedniük, mert amit jelenleg látunk, az remélhetőleg csupán átmeneti reakció...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.