2017. március 12., vasárnap

MÉREG A FŐVÁROS SZÍVÉBEN, A HEIM PÁL GYERMEKKÓRHÁZ ÉS A FRADI-PÁLYA KÖZÖTT

DR. ERŐS GÁBOR - ÚJ, BAL, ZÖLD
Szerző: Dr. Erős Gábor
2017.03.12.



...De mi történt három héttel ezelőtt?
A lakók, boltosok észlelése a Tisztviselőtelepen: az évek óta állandó bűz, három hete vált akuttá, elviselhetetlenné, többen rosszul lettek.
Az üzem körül az elmúlt három hétben méréseket végzett a katasztrófavédelem, a környéken állandósult a rendőrök, katasztrófavédelmisek és a csatornázási művel jelenléte. Azonban nem elég, ha magukban vizsgálódnak: a lakosságnak joga van megismerni az őt érintő környezeti információkat, ezt a jogát az Aarhusi Egyezmény biztosítja. Ezért az eddigi összes vizsgálati eredmény és mérés haladéktalan nyilvánosságra hozatalát követeljük. Most.
Sok a daganatos eset is a környéken – persze ez önmagában nem bizonyít semmit, mert a rák sajnos amúgy is népbetegség hazánkban. Bár az, hogy ilyen sok a daganatos halálozás, épp a környezeti hatásokkal, környezeti ártalmakkal hozható szoros összefüggésbe
Amit szintén tudni lehet, hogy a cég tevékenységének bővítésére irányuló kérelmét, épp a fenti környezetszennyezési ügyekre is hivatkozva a Hatóság megtagadta. Ma már nyilvánvaló: jobb lett volna, ha az egész üzem működését felfüggeszti!
Cianidok, nehézfémek, a rákkeltő kadmium 100-szoros koncentrációban, kezeletlen szennyvíz, rosszullétek, lezárt csatornalefolyók a józsefvárosi Tisztviselőtelepen -- mire várnak a hatóságok?!
Amikor a Párbeszéd józsefvárosi önkormányzati képviselőjeként a múlt csütörtöki testületi ülésen kérdeztem erről a kerület vezetését, csak írásbeli választ ígértek. Azonban a Tisztviselőtelep és Budapest lakói nem várhatnak heteket, hónapokat.
A környezetkárosítás és -szennyezés nem játék, a környezetvédelem nem úri huncutság. Akár a közeli Orczy-kertben vágják az oxigént adó fákat, akár egy-egy vegyi üzem mérgezi a talajt, a levegőt, a vizeket: az egészségünk, az életünk a tét...
ITT OLVASHATÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.