2017. március 1., szerda

ORBÁN CSAK MONDJA SÜLETLENSÉGEKET ÉS A HAZUGSÁGOKAT

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.02.28.


Nem tehetek róla, de én még mindig képes vagyok elcsodálkozni azon, hogy mekkora baromságokat tud az ország miniszterelnöke mondani, és hogy emiatt nem röhög rajta egy egész ország.

Itt van mindjárt ez a "munkaalapú társadalom", amit ő fel szeretne építeni. Én úgy tanultam, hogy amióta emberi társadalom létezik, az mindig is a munkán alapult. Mi több már a társadalomfejlődés kezdetén a gyűjtögető, halászó, vadászó közösségek létezésének is a munka volt az alapja. Soha nem létezett és nem is fog létezni olyan társadalom, amely ne a munkán alapulna.

Aztán hajtogatja a "segély alapú társadalom", mint ősellenség mantráját. Csakhogy ilyen viszont soha nem létezett az emberiség történetében. Hiszen segélyt csak ott lehet nyújtani a rászorulóknak, ahol ennek gazdasági alapjait munkával megteremtik azok, akik képesek munkavégzésre.

Olyan társadalmi rétegek persze vannak, amelyek nem munkából élnek, hanem örökletes előjogaikból, örökölt vagyonukból vagy történetesen egy-egy kegyúr - nálunk pl. a miniszterelnök - jóindulatából. Ez elsősorban a feudalisztikus társadalmakra jellemző. Segély alapú társadalom természetesen nincsen, csak társadalmi szolidaritás van ott, ahol a társadalom felelősnek érzi magát azokért, akik valamilyen ok miatt kiszorultak a munkaerőpiacról és nem képesek saját maguk és családjuk számára biztosítani az emberhez méltó létfeltételeket, a gyermekeik számára pedig a nyomorból való kitörés esélyeit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.