2017. április 5., szerda

ORBÁN MEGINT ELÁSTA MAGÁT A NEMZETKÖZI SAJTÓ ELŐTT (IS), DE MÉG HOGY!

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.05.


New York Times

A magyar parlament elfogadta az a törvényjavaslatot, amelynek célja a jelek szerint az, hogy bezárassa a Soros György által alapított CEU-t. Ez a legújabb lépés abban a sorban, amely megfigyelők szerint a szabad véleménynyilvánítás és a liberális értékek ellen irányul. Az Orbán-kormány dühödt támadásokat intéz a civil szervezetek ellen, amelyek közül sok az üzletembertől kap támogatást és bírálja a fennálló hatalmat. Közben a Freedom House úgy foglalt állást, hogy Orbán Magyarországa, illetve Kaczynski Lengyelországa nyíltan lerombolja azt a nézetet, miszerint a demokrácia nem működhet független intézmények és többség számára előírt korlátok nélkül. A tudósítás ugyanakkor felidézi, hogy a kabinet már a kancellárok kinevezésével beleavatkozott az egyetemek önállóságába. Lázár Domokos az Eötvös Károly Intézettől azonban úgy gondolja, hogy a CEU nem kívánja ilyen ellenőrzés alá helyezni magát.

Reuters

Magyarország jóváhagyta azt az új jogszabályt, amely arra kényszerítheti a Közép-Európai Egyetemet, hogy elhagyja az országot, noha a tervezet ellen tiltakoztak idehaza és elítélték az külföldön is. A hatalom ismét lecsapott olyan független intézményekre, amelyek úgy ítélték meg, hogy Orbán szövetségesei egyre nagyobb befolyásra tettek szert az igazságszolgáltatásban, a médiában és a jegybankban.

Bloomberg

Orbán Viktor továbbra is megingathatatlan, miután az Országgyűlés megszavazta a Közép-Európai Egyetem ellen irányuló kezdeményezést. A viszály emblematikusan tükrözi azokat az aggályokat, miszerint Magyarországon hanyatlóban van a liberális demokrácia. A kormányfő kiiktatta a fékeket és ellensúlyokat és azzal vádolja Soros Györgyöt, aki az emberi jogok és a hatalom átláthatóságán ügyködő civil csoportokat is támogat, hogy az üzletember megpróbálja megbuktatni őt. A törvény elleni tiltakozások arra sarkallták a miniszterelnököt, hogy csalással vádolja meg a CEU-t...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.