2017. április 25., kedd

TÖLGYESSY: A LEJTŐN MÁR NEM LESZ MEGÁLLÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Tölgyessy Péter
2017.04.25.


Tölgyessy Péter szerint az Orbán-rendszer mindent megtesz a saját mozdíthatatlanságáért, de a halmozódó elégedetlenség nyomán bármilyen apróság miatt meginoghat. Az alkotmányjogász nem számít könnyű, békés váltásra.

- Leválthatatlannak gondolja az Orbán-kormányt?
- Elviekben egyáltalán nem. Ám a kormányképes új többséget igencsak nehéz felépíteni. A parlamenti váltógazdaság hiánytalan rendje történelme folyamán egyedül 1990 és 2010 között létezett hazánkban. A hatalomváltás egyébként nálunk többnyire teljes politikai és lényegi társadalmi modellváltozást is jelentett. Utolsó száz évünkben kivételesen nagyszámú, összesen tizenegy politikai rezsim követte egymást. A Fidesz-hatalom veresége alighanem ezúttal is nem pusztán kormány-, hanem újabb rendszerváltást hozna.
- Mégis mekkora lehet ennek az esélye?
- A magyarok többségében hallatlan elégedetlenség munkál. A Fidesz támogatottságát a közvélemény-kutatások 2002 óta általában a valóságosnál lényegesen magasabbra mérik. A hatalom is tudja-érzi, amennyiben egyszer lejtőre kerül, számára bajosan lehet megállás. Így aztán megpróbál szemernyi esélyt sem adni ellenzékének. Most a kormány által ösztönzött jókora béremelési hullám és a migráns veszély sulykolása lehet a négy éve nyerőnek bizonyuló „rezsicsökkentés”. A Fidesz váltig szűkíti a tőle független közéleti kezdeményezések mozgásterét, továbbá roppant manipulációs gépezetet alkalmaz az emberek befolyásolására. A többség így is változást kíván, ám ez nem áll össze egyetlen akarattá. Az ellenzék legalább négy különböző pólusból, és még ennél is sokkal több pártból és más csoportosulásból áll. A választók lényegileg különböző élettapasztalataik alapján ítélik meg a történéseket. A még a Kádár-korszakban felnövekedett generáció elégedetlen része döntően a baloldal régi pártjaiban keresi az ellenzéki alternatívát. Amennyiben kizárólag a hatvanöt év felettiek szavazhatnának, a kádári gyökerű oppozíció komoly esélyt kapna a kormány leváltására. Ám még ezen a póluson is két párt áll, a változatlanul elsüllyeszthetetlen MSZP és Gyurcsány Ferenc szervezete.
- És a fiatalabb nemzedékek?
- A fiatalabb korosztályok már alig figyelnek a régi baloldalra. Elégedetlenségük sokáig legnagyobb részt a Jobbikot támogatta, amely a régi jobboldali radikális mitológiák felé vitte a válságövezetek fiatalabb szavazóinak lázadását. A zöld antikapitalista újbaloldal fő ereje az LMP, szilárdan elkülönülve a régi baloldali elitek korábbi piacosító pártjaitól. Most pedig itt a készülődő negyedik pólus is, a Momentum mozgalom, amelyet a globalizáció nyelvét értő, nyugatos megoldásokat kereső, ám minden idősebb generáció politikusait hevesen elutasító fiatalok mozgatnak. Szinte mindegyik pólust újabb és újabb pártok szeletelik tovább. Többségüknek már a puszta létezése kétséges, így számukra a hozzájuk legközelebb álló másik jelentkező a legnagyobb rivális, hiszen ettől könnyebben ragadhatnak el szavazókat, mint a nehezebben elérhető Fidesztől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.